Скандал в Австрия: Вицеканцлерът обещал строителни проекти на богата рускиня в замяна на дарения за партията му

OFFNews 18 май 2019 в 07:49 7234 0

Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе, който бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

Видеото е записано тайно във вила на испанския остров Ибиса (1000 евро на вечер според Der Spiegel) и в него присъстват Щрахе и друг водещ политик от неговата Партия на свободата - Йохан Гуденус. Предполагаемата племенница на руски олигарх предлага да купи 50% от най-големия австрийски всекидневник Kronen-Zeitung и да наклони редакционната политика в полза на АПС. В замяна Щрахе обещава държавни поръчки, като обяснява, че целта му е "да изгради медийна среда като Орбан", намеквайки за положителното отразяване, на което се радва унгарският премиер в родината си. Вицеканцлерът дори прогнозира, че с Kronen-Zeitung на своя страна подкрепата за партията му може да достигне 34%.

"Ако поемете контрола над Kronen Zeitung три седмици преди изборите и ни изкачите до първото място, можем да говорим за всичко. Може да създадете компания като Strabag и ще получите всички държавни поръчки, които компанията сега получава", казва Щрахе, като намеква за работата за австрийската строителна група.

"Първото, което мога да обещая, ако сме в правителството, е Хазелщайнер (дялов собственик в Strabag) повече да не получава никакви поръчки" - заявява той.

Той назовава и няколко журналисти, които трябва да бъдат уволнени, както и други, които да бъдат назначени. "Журналистите са най-големите проститутки на планетата. Западът е упадъчен, а вие на Изток сте добре", говори Щрахе в записа. Той намеква и за богати донори на партията си, които плащали на АПС през благотворителна асоциация, която няма нищо общо с партията. "Така нищо не се декларира през австрийската сметна палата", допълва Щрахе, цитиран от Капитал.

Не е ясно откъде идват тайните записи и защо се разкриват две години по-късно, като от двете немски издания обявиха, че са ги получили неотдавна. Пред тях Щрахе и Гуденус потвърждават за срещата, но твърдят, че в нея на няколко пъти са казвали, че трябва да се спазват австрийските закони.

Себастиан Курц обяви днес, че изключва възможността да продължи да работи с вицеканцлера Хайнц- Кристиан Щрахе. Канцлерът планира да направи днес изявление по случая. Отзвукът от скандала е толкова голям в страната, че коалиционното правителство е на прага да рухне, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови