Скандал с банката на Ватикана

30 юни 2013 в 08:19 3359 2

Нов скандал във Ватикана. Снимка БГНЕС
Нов скандал във Ватикана. Снимка БГНЕС

Ватиканът е разтърсен от поредния скандал, който решително няма да му помогне да се отърве от имиджа си на съмнително финансово средище, съобщи Дойче веле.

В петък полицията арестува Нунцио Скарано, дългогодишен старши счетоводител в администрацията на Ватикана, бившия сътрудник на тайните служби Джовани Мария Дзито и брокера Джовани Каренцо.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че Скарано е бил отстранен от служба още преди един месец. Самият Скарано пък категорично отхвърли обвиненията. 

Акцията срещу Скарано и неговите съучастници е част от мащабно разследване на италианските власти срещу Института за религиозни дейности, както се нарича банката на Ватикана, основана през 1942 година.

В смятаната за най-тайната банка в света работят малко повече от 100 души, а активите ѝ се оценяват на 5,4 милиарда евро.

Прокуратурата отдавна води следствие срещу Института за религиозни дейности, който е заподозрян в нарушение на законите за борба срещу прането на пари.

Папа Бенедикт ХVI бе започнал борба срещу съмнителните машинации във ватиканската банка. Малко преди да абдикира през февруари той назначи нов шеф на банката - германеца Ернст фон Фрайберг, напомня Дойче веле.

Новият папа Франциск обаче не харесва Фрайберг за директор на банката и знак за това е фектът, че все още не го е приел на аудиенция, твърдят италианските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки