Премиерът Райков ни сдобри със Скопие след среща с папата

24 май 2013 в 19:17 2596 3

Светият отец отправи поздрав към българите
Светият отец отправи поздрав към българите

Македонският въпрос е бил сред темите на разговор между българския министър-председател Марин Райков и папа Франциск.

След като споделяме една обща история, след като споделяме един общ идентитет - заедно да отдаваме почит на Светите братя. А що се отнася до гроба на Свети Кирил - няма нищо по-нормално от това да бъдем заедно пред него, заяви Райков след аудиенцията при папа Франциск.

Смятам, че това е един наложителен европейски подход и отново ползвам тази възможност, за да се обърна към ръководителите в Скопие - да се обърнат с лице към историческите реалности, така, както ние българите от Република България признахме политическите реалности, и признавайки тези исторически реалности да си подадем ръка и заедно да поемем отговорността за своето общо минало. Да го честваме заедно в един европейски дух, без конфронтация, без да спорим за костите на Самуил и за наследството на Светите братя, категоричен е българският премиер.

Към католици и православни

Светият отец е отправил поздрав към българските католици и към православните българи.

„Всички ние сме почетени от уважението, което Негово Светейшество изрази по отношение на нашата култура и на мястото, което заема България като един от носителите на посланието на делото на Св. Св. Кирил и Методий, без значение, че братята са обект на висока почит от всички славянски народи”, каза след срещата с папа Франциск министър-председателят Марин Райков.

„Негово Светейшество Йоан Павел II обяви Светите братя за покровители на Европа. Ние, българите, сме особено горди, че носим мисията на нация, която е изпълнила ролята на евангелизатор на славянството, и следователно тези ежегодни срещи имат огромно значение за нас”, допълни българският премиер.

Аз съм християнин, не само защото съм се родил такъв

Министър-председателят и българската делегация поднесоха венци и цветя на гроба на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе, на българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където славянските книги са получили официално признание, и на паметника на Капитан Петко Войвода.

Аз съм християнин, не само защото съм се родил такъв, а защото действително смятам, че християнските ценности и принципи, посланията, които имаме в Светото Писание, са един уникален ориентир и в политическия живот. Вярвам, че един европейски народ като нашия има шанс да излезе от тежкия период, в който се намираме и който в общи линии е аналогичен на предизвикателствата, с които се сблъскват и другите европейски народи. И от тази гледна точка християнството е не само, както мнозина смятат, една утеха, а ориентир за бъдещето и един начин да утвърждаваме жизнеността на своите национални общества, заяви премиерът Райков в интервю за Радио Ватикана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews