Силните земетресения продължават: 6,9 удари Перу, 4,9 - Иран

OFFNews 25 август 2014 в 07:49 9912 8

Силните земетресения, разтърсващи от вчера различни точки на света, продължават и днес.

Рано тази сутрин трус с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер удари Перу. Часове по-късно земетресение с магнитуд 4,9 разлюля Западен Иран.

Данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център показват, че земетресението в Перу е станало в централната част на страната в 2:21 ч. след полунощ (българско време) на 25 август. Първоначално от ЕССЦ съобщиха, че магнитудът е бил 7 по Рихтер, по-късно данните бяха коригирани на 6,9.

Дълбочината му е 60 километра.

Епицентърът е на 476 км югоизточно от столицата Лима.

Властите в Перу съобщават, че няма данни за жертви, пострадали или разрушения.

Земетресението е било усетено в крайбрежните зони, но местните власти изключват риск от цунами, защото епицентърът е бил много навътре в сушата.

Земетресението в Западен Иран е станало в 9:01 ч. българско време. Дълбочината му е 20 км, по данни на ЕССЦ.

Малко преди полунощ българско време ново земетресение е станало и в Исландия. То е било с магнитуд 4,9. Вторични земетресения има и в Иран, по границата с Ирак, в Чили и САЩ.

Вчера силни земетресения разтърсиха Калифорния, САЩ, Чили, Иран, Исландия и Румъния. Най-силното от тях беше в Напа, Сан Франциско, Калифорния - с магнитуд 6.1 по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. 120 души бяха ранени, 50 000 останаха без ток, десетки пътища са затворени заради напуквания.

Щетите от земетресението в Калифорния може да надхвърлят 1 милиард долара, смятат експертите от Геофизичния институт на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови