Швеция подписа официално искане за присъединяване към НАТО

OFFNews Последна промяна на 17 май 2022 в 12:48 669 0

Снимка twitter.com/AnnLinde

Шведската външна министърка Ан Линде подписа официалната молба за влизане в алианса.

Швеция подписа днес официално искане за присъединяване към НАТО, ден след като страната обяви, че ще се стреми към членство във военния съюз на 30 държави, предаде Асошиейтед прес.

Шведската външна министърка Ан Линде подписа официалната молба за влизане в алианса и каза, че тя ще бъде изпратена на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Изглежда взехме решение, което е най-доброто за Швеция“, каза Линде след като подписа документа.

Междувременно върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази оптимизъм, че възраженията на Турция срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО ще бъдат решени от пакта. На влизане на заседанието на министрите на отбраната на ЕС той заяви, че тази стъпка ще бъде приветствана изключително силно от Съвета на oбщността:

"Сигурен съм, че те ще получат силна подкрепа от всички страни членки, защото това увеличава нашето единство и ни прави по-силни. Става точно обратното на това, което Путин искаше да постигне - да намали разширяването на НАТО до границите с Русия. Мисля, че това е много добра новина за ЕС, защото, освен че ни прави по-силни, ни дава възможност да реагираме с пълен капацитет на заплахите по границата".

От наша страна в заседанието участва министърът на отбраната Драгомир Заков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови