Ще пусне ли Турция Швеция да влезе в НАТО? Отговорът се чака утре

OFFNews 13 юни 2023 в 11:15 1079 1

Знамето на НАТО

Снимка Getty Images

Флагът на НАТО

Утре в Анкара ще се проведе четвъртата среща на постоянния съвместен механизъм между Турция, Финландия и Швеция, предаде БТА. Финландия и Швеция подадоха кандидатури за членство в НАТО малко след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. 

Финландия се присъедини  към алианса на 4 април тази година, след като Турция одобри членството и в НАТО. Анкара обаче все още очаква от Швеция да изпълни ангажиментите си, поети в рамките на тристранния меморандум, подписан миналия юни в Мадрид. 

Финландия и Швеция са задължени да си сътрудничат с Турция в борбата срещу тероризма, с цел  да бъдат прекратени терористичните действия на тяхна територия и издирваните терористи да бъдат екстрадирани.

През ноември Швеция прие закон за борба с тероризма с надеждата, че Турция ще одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Новият закон, който е в сила от 1 юни, позволява на властите да преследват лица, които подкрепят терористични групи.

Според Дирекцията по комуникациите Акиф Чагатай Кълъч, главен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще председателства срещата в президентския комплекс.

В нея ще участват Стиан Йенсен, директор на личната канцелария на генералния секретар на НАТО, Ян Кнутсон, държавен секретар в шведското външно министерство, и Юка Саловаара, постоянен държавен секретар на финландското външно министерство.

Няколко външни министри вярват, че Турция ще одобри кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО. Тя ще се проведе в столицата на Литва Вилнюс на 11 и 12 юли.

Според цитирани източници от агенция Блумбърг обаче Анкара все още не е готова да одобри кандидатурата на Стокхолм, защото смята, че Швеция първо трябва да "приложи изцяло новия си закон за тероризма, за да предотврати или разпръсне антитурските протести" в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

дядо Санко

13.06 2023 в 14:13

И сега каква стана тя? Най-великия от великите, императора на Четвъртия райх (и на Третия Рим) Пут-in да не може да пие кафе в Турция...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика