Шпионски скандал: САЩ подслушвали европейски политици с помощта на Дания

OFFNews 31 май 2021 в 08:52 4954 1

Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни лица в Европа. Сред тях германският канцлер Ангела Меркел. 

Това е ставало с помощта на службите за разузнаване на Дания, твърди Ройтерс, като се позовава на датското радио.

Според разследването, в периода 2012-2014 година американската агенция е използвала датски интернет кабели, за да следи хора във Франция, Германия, Швеция и Норвегия.

Освен на Меркел, са записвани разговори и на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, сега президент на страната, както и на опозиционния лидер Пеер Щайнбрук. Разкритията са направени в резултат на вътрешно разследване на датското военно разузнаване. 

От американската Агенция за национална сигурност отказаха коментар по темата. 

Шведският министър на отбраната Свен Хултквист заяви, че ще изиска пълна информация по случая, а норвежкият му колега Франк Бакке-Йенсен каза, че подхожда изключително сериозно към твърденията. „Гротескно е приятелска разузнавателна служба да прехваща и шпионира висши представители на други страни. Политически смятам това за скандал“, коментира Щайнбрюк. 

Датската министърка на отбраната Трине Брамсен, която е била информирана по-рано за шпионажа, заяви за Датското радио, че „системното подслушване на близки съюзници е неприемливо“, съобщи БНР. 

Твърдения, че САЩ са подслушвали Ангела Меркел се появиха още през 2015 година, но по-късно бяха опровергани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!