Шотландският премиер: Британските избори са опит да се прокара твърд Брекзит

OFFNews 18 април 2017 в 16:00 5672 1

Решението на британския премиер Тереза Мей да свика предсрочни избори е опит на нейната Консервативна партия "да тласне Обединеното кралство надясно, да прокара чрез принуда твърд Брекзит и да бъдат наложени по-големи (бюджетни) съкращения".

Това заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от БТА.

По-рано днес британският премиер обяви избори на 8 юни. Тя ще внесе утре предложението в парламента и то трябва да получи одобрението на две трети от депутатите, за да бъдат насрочени официално. 

"По отношение на Шотландия този ход е проява на доста погрешна политическа преценка от страна на премиера", коментира Стърджън след изявлението на Тереза Мей.

"Това още веднъж ще даде на хората възможността да отхвърлят тесногръдия, предизвикващ разединение дневен ред и ще препотвърди вече съществуващия демократичен мандат на народа на Шотландия да бъде дадено право на избор за своето бъдеще", заяви Стърджън.

Тя подчерта, че Шотландия трябва да бъде "предпазена" от това Консервативната партия да овладее управлението за много години напред, предаде Асошиейтед прес.

В края на март Стърджън поиска официално разрешение от Тереза Мей шотландците да гласуват на референдум за независимост, който да се състои преди излизането на Великобритания от ЕС. 

Ако получи разрешение, се очаква референдумът да бъде насрочен за 2018 или 2019 г. 

На референдума през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 на сто от гласовете. Стърджън обаче настоява, че сега обстоятелствата са се променили, защото британците като цяло искат напускане на ЕС, но шотландците не са съгласни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови