Шефът на ЦРУ с дискретна визита в Киев, Зеленски му разказал за плановете на Украйна

OFFNews 01 юли 2023 в 21:41 2599 1

Снимка Getty Images

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е направил в начолото на юни дискретно посещение в Украйна, по време на което властите в Киев са му представили стратегията си за връщане на окупираните от Русия територии и за започване на прееговори за прекратяване на огъня с Москва до края на тази година, съобщи "Вашингтон пост".

Необявеното досега пътуване нъ Бърнс е включвало срещи с президента Володимир Зеленски и висши представители на украинското разузнаване. Визитата идва в критичен момент от конфликта, когато украинските сили се борят да спечелят надмощие в дългоочакваната контраофанзива, но тепърва трябва да разгърнат повечето от обучените и оборудвани на Запад щурмови бригади", пише американският всекидневник.

Според източника на "Вашингтон пост" целта на посещението е била да се потвърди участието на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън в обмена на разузнавателни данни, които ще помогнат на Украйна да се защити. 

Украински официални лица публично изразиха разочарование от критиките към Киев за темпото на контранастъплението досега. Въпреки това, според "Вашингтон пост", в частни разговори военни стратези в Киев са казали на Бърнс, че целта им е да си върнат значителни територии до есента, да преместят артилерия и ракетни системи до границата с контролирания от Русия Крим и по-нататък в Източна Украйна и след това да започнат преговори с Москва за първи път след провала на мирните преговори през март миналата година.

"Русия ще влезе в преговори само когато се почувства застрашена", твърди високопоставен украински служител, цитиран от "Вашингтон пост".

ЦРУ е отказало да предостави мнението на Бърнс за перспективите на украинската офанзива.

Междувременно Уилям Бърнс направи друго интересно заявление в момента, в който стана ясно, че е бил в Киев. Според шефа на ЦРУ недоволството на руснаците от войната кара все повече от тях да искат да се присъединят към ЦРУ. "Да не пропиляваме тази възможност", заяви Бърнс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!