Шефът на ЦРУ: Не, Путин не е болен. Твърде здрав е

OFFNews 21 юли 2022 в 08:25 5708 1

Владимир Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин

Директорът на ЦРУ заяви, че няма данни Владимир Путин да е нестабилен или в лошо здравословно състояние. Такива спекулации все по-често се появяват в медиите за руския президент, който тази година навършва 70 години. Твърди се, че Путин страда от рак.

Но Уилям Бърнс е категоричен, че няма доказателства за това и се пошегува, че той изглежда "твърде здрав", пише Би Би Си.

Коментарът му идва в момент, когато САЩ обяви, че ще предоставят на Украйна повече оръжия с далечен обсег на действие.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военният фокус на Русия в Украйна вече не е "само" изтокът, и намекна, че стратегията на Москва се е променила, след като Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

"Има много слухове за здравето на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е напълно здрав", заяви г-н Бърнс на Аспенския форум за сигурност в Колорадо. В отговор на смеха той добави, че това не е официална преценка на разузнаването.

Бърнс, който е работил като посланик в Москва, заяви, че е наблюдавал и работил с руския лидер повече от две десетилетия. Путин е "голям привърженик на контрола и сплашването" и тези му качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е свил, каза шефът на ЦРУ.

"Той е убеден, че съдбата му като руски лидер е да възстанови Русия като велика сила. Вярва, че ключът към това е да се създаде отново сфера на влияние в съседство с Русия, а това не може да стане без контрол над Украйна."

През ноември Бърнс пътува до Москва, за да предупреди за сериозните последици от нахлуването в Украйна, след като САЩ са събрали разузнавателна информация за плановете на Русия. Но директорът на ЦРУ заяви, че си е тръгнал "по-обезпокоен, отколкото когато пристигнах".

Плановете на руския президент се основават на "дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено по отношение на Украйна и волята за съпротива", каза Бърнс.

"Путин наистина вярва на реториката си. Чувал съм го да казва през годините, че Украйна не е истинска държава. Е, истинските държави се съпротивляват. И точно това направиха украинците."

САЩ изчисляват, че руските жертви в Украйна досега са достигнали около 15 000 убити и вероятно 45 000 ранени. Според него украинските загуби са малко по-малки. Той добави, че сегашното съсредоточаване на руските сили в Донбас подсказва, че военните са научили тежки уроци.

Русия нахлу в Украйна през февруари, твърдейки невярно, че рускоезичните жители на източния украински регион Донбас са подложени на геноцид и трябва да бъдат освободени. Пет месеца по-късно Русия окупира части от източната и южната част на страната, но не успя да постигне първоначалната си цел да превземе Киев и оттогава твърди, че основната ѝ цел е освобождаването на Донбас. САЩ обвиниха Русия, че се готви да анексира части от Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови