Шарл Мишел поздрави Макрон: Можем да разчитаме на Франция още 5 години

Редица европейски лидери поздравиха френския президент за преизбирането му

OFFNews 24 април 2022 в 22:00 1890 0

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поздрави преизбирането на Еманюел Макрон за президент на Франция, като написа в Туитър, че "можем да разчитаме на Франция още пет години". 

В 21 ч. българско време бяха обявени първите данни от екзит пол, според които Макрон получава над 58% от отишлите до урните французи, а за крайнодясната Марин льо Пен са гласували 41.8% от избирателите.

"В тези бурни времена имаме нужда от солидна Европа и Франция, която е изцяло отдадена на един по-суверенен и по-стратегически Европейски съюз. Можем да разчитаме на Франция още 5 години", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също поздрави Макрон в Туитър: "Очаквам с нетърпение да продължим отличното си сътрудничество. Заедно ще движим Франция и Европа напред".

Премиерът на Белгия Александер Де Кро беше най-бърз тази вечер, като поздрави Макрон минути след затварянето на избирателните секции.

"Тази неделя французите направиха силен избор. Те избраха сигурността и ценностите на Просвещението. Поздравявам Еманюел Макрон за преизбирането му и потвърждава нуждата ни от силна и обединена Европа", написа в Туитър той. 

Премиерът на Италия Марио Драги определи победата на Макрон като "страхотна новина за цяла Европа". 

"Поздравления! Франция е един от най-близките ни и най-важни съюзници. Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно по въпросите, които имат най-голямо значение за нашите две страни и за света", написа премиерът на Великобритания Борис Джонсън в Туитър.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че французите са изпратили "силно послание към Европа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови