Северна Македония предлага историческата комисия да спре работа за 1-2 години

OFFNews 03 февруари 2022 в 09:15 5309 2

Снимка Архив

Да бъде замразена работата на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония. 

Това предложи съпредседателят ѝ от страна на Скопие проф. Драги Георгиев в интервю пред телевизия "Телма", цитиран от БТА. Докато не се създаде друга, по-релаксирана политическа атмосфера, бих оставил настрана въпросите съвместните чествания. Дори бих бил още по-радикален - доколкото в този момент историческата комисия прави проблем по пътя, по който са тръгнали двете правителствата, бих бил съгласен да се замрази работата за година-две, защото отново имаме чувството, че тази комисия създава проблеми. Ако наистина се търси напредък между България и Република Северна Македония в други области, това не би било толкова страшно, защото ние от 70 години сме в историографски конфликт с България. Година или две замразяване на работата на комисията не би значело нищо, а може би би допринесло да потръгнат другите работи, каза съпредседателят на съвместната историческа комисия. 

Съвместното честване на годишнината на Гоце Делчев е политическо решение на правителствата на двете страни, проява на добра воля на двете правителства, но съвместната историческа комисия няма участие в него. 

Той припомни, че съвместната историческа комисия има постигнато съгласие и формулировка за съвместните чествания на цар Самуил, Св. Кирил, Св. Методий, Св. Наум и Св. Климент, но "след приемането на политическата декларация в българския парламент работата на комисията замръзна".

Надявах се обществеността да се дефокусира от нашата работа, но това очевидно не е така. Трябва да продължим да разговаряме. Ако двете държави поставят комисията като една от работните групи, сме длъжни да го направим, да запазим достойнството и на двете страни и да постигнем някакъв резултат. Резултати може да има само ако има диалог, независимо от това, че някои изявления не дават много оптимизъм, каза още Драги Георгиев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    110

    1

    Перпендикуляр

    03.02 2022 в 09:58

    Тия са такива измамници и толкова ни мразят, че ако не бяхме повече от тях досега да са ни нападнали и завладели. Само да им разпишем пътната карта за ЕС и ще ни паркират завинаги в чакалнята на преговорите за общото ни минало.
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов