Семейството е брак между мъж и жена - решават румънците

OFFNews 06 октомври 2018 в 08:24 2134 0

Почти 19 милиона избиратели в Румъния са призовани да отидат до урните през уикенда, за да гласуват на референдум за промяна на конституционната дефиниция на семейството. Става дума за уточнението, че то се основава на брак между мъж и жена, а не между съпрузи, както е в момента.

Решението за организиране на допитването беше взето, след като гражданското движение "Коалиция за семейството" събра подписите на 3 милиона румънци и внесе инициативата в парламента. Конституционният съд даде зелена светлина за планираната промяна в конституцията.

За да бъде признат референдумът за валиден, правото си на глас трябва да упражнят най-малко 30% от избирателите. 

Румъния и в момента не разрешава брак или гражданско партньорство за еднополови двойки, а гласуването е на фона на увеличения  натиск от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния. 

Управляващата Социалдемократическа партия е обвинявана в Брюксел заради все по-авторитарното си управление, а нейният лидер Ливиу Драгня бе осъден за злоупотреба със служебно положение на три и половина години затвор. Той ще обжалва следващата седмица.  

Драгня бе активен в кампанията за референдума. По-голямата част от опозицията подкрепя кампания да се гласува с "да", а тези против референдума го определиха като загуба на време, имайки предвид, че поддържането на гей правата не е тактика, носеща гласове, коментира "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !