Семейство разказа за ужасите в Алепо

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2016 в 20:04 16472 57

Семейството на Калед Кадура разказва пред репортер на британския "Индипендънт" за ужасите, на които е подложено цивилното население, живеещо в източната част на Алепо. 

Калед Кадура и жена му са семейство откакто и двамата са 15-годишни. Заедно са от 35 години и имат син-Амутазбила, на 8 години.

Те дълго време са блокирани в града от групировката Анхар аш-Шам.

Семейството на Калед са едни от малкото хора, които успяват да стигнат до западните покрайнини на най-големия сирийски град. Съпрузите решават да предприемат рискованото действие след дълги месеци на постоянни разрухи от бомбените атаки, глад, липса на медицинска помощ и медикаменти, насилие и заплахи от страна на ислямистките групировки.

Въпреки че не са проправителствено настроени, те решават да избягат от режима на бунтовниците.

В местната джамия, където Калед ходи да се помоли, не се чуват речи от Корана. Ислямските храмове се използват за заплахи от страна на Анхар аш-Шам. Имамът предупреждава, че ще бъде убит всеки, който се опита да избяга.

Когато семейството напуска дома си, ислямистите от източната част арестуват брата на Калед и го екзекутират. 

"Дори моите приятели бяха арестувани", споделя той. "Бунтовниците са влязоха в дома ми, обраха магазина, който имахме, и разбиха къщата ни като предупреждение за останалите хора."

Отнето им е и правото на образование, тъй като групировките използват училищата за свои бази.

8-годишният Амутазбила не може нито да чете, нито да пише, а когато баща му отправя молба училищата отново да бъдат отворени за децата, му отговарят, че военната операция е по-важна. 

Семейството, някога част от средната класа на Сирия, сега трябва да се регистрира за помощи за храна от ООН. 

"В началото на войната един килограм захар струваше 10 сирийски паунда, сега е 3000. Цената на газта скочи от 200 на 150 000 сирийски паунда. Аз съм диабетик и за мен вече няма лекарства. Синът ми често се разболява, а в болниците има само турски медикаменти", разказва главата на семейството.

По думите му ислямистите отнемат всички права на местното население. Дори са им били събрани мобилните телефони от "съображения за сигурност". 

Калед става свидетел как на 20 октомври въоръжени групи ислямисти обкръжават група от хора, които искат да преминат в западната част на Алепо. "Разбрах, че са убили шестима, сред които и бременна жена." Пътищата за преминаване се бомбардират, за което е обвинено сирийското правителство.

Семейството дълго време обсъжда начините, по които може да премине в другата част на града. След един неуспешен опит и дълги наблюдения те успяват да преминат през нощта, когато въоръжените части почиват. 

Те се прехвърлят, но друго семейство, което се опитва да избяга по техните стъпки, е задържано.

В момента около 250 000 души са държани в източната част на Алепо, а Калед е представил подписка от името на 7300 семейства, която гласи, че те биха напуснали домовете си и биха се преместили в западната част на града, ако имаха тази възможност. 

Сега семейство Калед живее заедно с роднини в Западно Алепо и ще кандидатства за бежански статут пред ООН. Те живеят в район със смесено население, сред което има и много християни, които им помагат, давайки им храна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

55

sottozero

02.11 2016 в 20:30


Не бе,просто полагам всички възможни усилия на кибритлийския ми нрав да разбера какво смущава в размътения ти мозък това,което си постнала:

and call a member of the Syrian government’s ‘reconciliation’ committee, a man he called ‘Abu Hassan’, when he heard that the regime was to open eight passageways across the front lines for
civilians

Каква е тънката червена линия и белия конец,освен това че Владимир Велики и Орешарски са наговорили тарамбуката да оклевети злостно вашите и крави приятели-интернисти?

27639

53

sottozero

02.11 2016 в 19:44То на човек му писва накрая колкото и да е тактичен,и е морално задължен да каже на тъпаците истината.

27639

51

sottozero

02.11 2016 в 13:39Вижте,просто трябва да приемете че сте тъпаци,така ще ви е по-лесно;)