Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Седемте стъпки на Путин за стабилизиране на ситуацията в Украйна

OFFNews 03 септември 2014 в 18:37 5826 15

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин обяви план от седем стъпки, които според него ще доведат до стабилизиране на ситуацията в Украйна.

В мирния план на Путин е включено прекратяването на настъпателните операции на въоръжените сили на бунтовниците в Донецк и Луганск. Втората стъпка е отвеждането на украинските военни на такова разстояние, че да се изключи обстрела на населените места с артилерия.

На трето място е необходимо да се осъществи пълноценен и обективен международен контрол за съблюдаване на условията за прекратяването на огъня и организиране на мониторинга на обстановката в създадената по този начин зона на безопасност.

На четвърто място трябва да се изключи използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта.

Пето, трябва да се организира обмена на насилствено държани хора от всяка от страните без каквито и да било предварителни условия.

Шесто, да отвори хуманитарен коридор за предвижване на бежанци и доставка на хуманитарни товари към Донбас.

Седмо, да се осигури възможността за изпращане на бригади за ремонт на разрушените и пострадалите обекти и да им се окаже помощ за осъществяване на дейността им през зимата.

Тази сутрин говорихме по телефона с украинския президент Петро Порошенко и ми се стори, че възгледите ни за разрешаването на ситуацията са много близки. Аз нахвърлях този план в самолета, докато пътувах от Благовещенск до Улан-Батор, каза Путин пред журналисти, преди да им покаже написания на ръка план.

Путин и Порошенко обявиха по-рано днес, че са се разбрали за примирие в Украйна. След това обаче Путин се отрече от подобно споразумение, като обяви, че Русия не е страна в конфликта.

Въпреки това руският президент посочи, че според него примирието може да е факт до петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews