Путин: Мога да превзема Киев за две седмици

OFFNews 02 септември 2014 в 12:53 22941 98

Владимир Путин

Мога да превзема Киев за две седмици, ако искам. Това е обявил руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

За изказването на Путин съобщи самият Барозу пред лидерите на страните членки по време на срещата на върха, цитиран от италианското издание „Република“.

Барозу обяснил, че се е обадил на Путин, за да поиска обяснение за действията на Русия в Украйна. Путин обаче преминал в контраатака и обявил, че ако поиска, може да превземе украинската столица.

Изказването на руския президент било предупреждение към ЕС да не го предизвиква с въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Малко по-късно германският канцлер Ангела Меркел посочила, че според нея Путин върви по посока на военна ескалация и че след Украйна, в опасност може да се окажат Латвия и Естония.

Британският премиер Дейвид Камерън пък обявил, че ЕС трябва да действа по-решително по отношение на Русия.

В същото време Владимир Путин обяви, че изказването му за Киев е било извадено от контекста.

Цитатът е изваден контекста и имаше друг смисъл. Това е некоректно, това излиза от рамките на дипломатическата практика. Това е недостойно за сериозен политик, коментира Путин.

По-рано стана ясно, че Украйна възнамерява да заеме отбранителна позиция спрямо Русия вместо досегашната си тактика за атакуване на бунтовниците в Източна Украйна. Решението беше взето часове след като украинската армия не успя да поеме контрола над редица ключови обекти в Донецка и Луганска област, а стотици войници бяха взети за заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!