Седем месеца след началото на войната: Щетите в Украйна са за над 340 млрд. долара

OFFNews 11 септември 2022 в 07:52 3622 4

Архив

Снимка БТА/АП

Областната управа в Николаев/Миколаев, Украйна, ударена от руска ракета на 29 март 2022 г.

Към 10 септември сумата на щетите в Украйна от военната агресия на Русия, потвърдена от Световната банка, възлиза на повече от 340 милиарда долара. Това заяви вчера украинският премиер Денис Шмигал в отговор на въпроси по време на годишната конференция "Ялтенска европейска стратегия", цитиран от БТА.

По думите му потвърдената сума, необходима за възстановяването на страната, е около 105 милиарда долара.

"Сумата ще се променя, защото войната продължава, разрушенията за съжаление продължават и очевидно ще се нуждаем от повече", каза той.

Според него главният източник на средствата за възстановяване на Украйна трябва да бъдат конфискувани активи на Русия, а на само държавният бюджет на Украйна и международната помощ.

"Призоваваме да приемат национални законодателства и да се обсъди възможността за изработване на международен договор или законодателство, което да позволи създаването на нова система за сигурност в света, в която агресорът ще разбира, че ще плати за своята непровокирана агресия", заяви Шмигал.

Създадената през 2004 г. конференция "Ялтенска европейска стратегия" за украински и чуждестранни предприемачи има за цел да осигури съдействие за развитието на Украйна и нейните евроинтреграционни стремежи, пише Укринформ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

11.09 2022 в 12:16

Троловете са се насочили към изборите и оставят по някой, който само да отчита присъствие тук. 16 хаймарса еб@ха майката на втората армия на третия сват а "главата" на т.н.днр Пенис Душилин се завря в гз на путкин от страх. Диагнозата се нарича руснаци.

2051

3

Propaganda

11.09 2022 в 10:56

ордерчо пак мисловно пръдна и оака цървулите. От раски пиираз с негативен рейтинг и още по-негативно IQ друго не очакваме.

Какви военни успехи досега от страна на орките застрашиха съвещтвуването на Украйна? 6 месеца се мъчат 2 области, накрая ги губят за 2 дена, хахахахааа!

И тия мечти, че някога нашата Европа пак ше търгува с руската бензинова колонка, ти и лилипутин мое си ги ректирате.

Ще продавата на Индия за през зимата там.

-1650

2

ob1

11.09 2022 в 10:05

Няма нищо по-нагло от руZнацитата и подлогите им, справка това недоразумение долу.

 
X

Да помогнем на украинските деца!