Сблъсъци в Киргизстан: Спецчасти щурмуваха дома на бившия президент, 1 е убит, 36 - ранени

OFFNews 08 август 2019 в 11:29 2114 0

Снимка atoliday.ru

Сблъсъци избухнаха в Киргизстан, след като спецчасти от централноазиатската република щурмуваха дома на бившия президент на страната Алмазбек Атамбаев и опитаха да го задържат, а негови поддръжници влязоха в бой с тях.

Акцията край столицата на бившата съветска република приключи безуспешно. При нея е бил убит един командос. Той е бил много тежко ранен от изстрел и е издъхнал в болница. Други 36 души са били ранени - както от специалните части, така и от защитниците на бившия държавен глава, информира Министерството на здравеопазването.

През това време Атамбаев е останал в къщата, която се намира в покрайнините на столицата Бишкек. Той е обвиняван в корупция, в каквато отрича да е замесен. Атамбаев и настоящият държавен глава  Сооронбай Жеенбеков са в конфликт. След случилото се Жеенбеков прекъсна отпуска си и се завърна в столицата, където ще се проведе извънреден Съвет за сигурност.

Според Държавния комитет за национална сигурност специалните сили са били въоръжени само с гумени куршуми, на които поддръжниците на Атамбаев отговорили със стрелба от огнестрелни оръжия.

С падането на нощта пътищата, водещи към къщата, са били барикадирани от поддръжници на Атамбаев.

Атамбаев бе президент на Киргизстан от 2011 до 2017 г. Именно той инициира издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов наследник, но миналата пролет наяве излязоха сериозните им разногласия. През юни киргизкият парламент лиши Атамбаев от съдебен имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови