Сблъсъци и арести в Истанбул заради чествания на Деня на труда, въпреки забраната

OFFNews 01 май 2021 в 15:41 1739 0

Снимка БТА/AP

Полицията в Турция е използвала сила, за да разпръсне демонстранти, отбелязващи Деня на труда, на площад Таксим в Истанбул. Близо 200 души са били арестувани, а десетки ранени по време на акцията, предаде БТА. 

Властите в Турция забраниха честването на Първи май заради пандемията от коронавирус и новия локдаун- от 29 април до 17 май. Миналата година също не се проведоха демонстрации за Деня на труда. 

По традиция, в предишни години, по инициатива на синдикатите, на Първи май се провеждаха митинги и поднасяха венци на площад Таксим. Това е и лобното място на 35 работници, убити на първомайските тържества през 1977 г.

С нареждане на турското Министерство на вътрешните работи, в навечерието на Деня на труда, площад Таксим и паркът Гези са били обградени с бариери и полиция.

Въпреки това няколко групи демонстранти с плакати, знамена и цветя са се опитали да пробият полицейския кордон, влизайки от страничните улици и преминавайки бариерите.

Полицаите обаче не са допуснали честващите до площада. Според местните медии силите на реда са използвали палки срещу демонстрантите, като сред тях има и ранени.

Друга група честващи, която се опитала да пробие полицейския кордон, около централните спирки на метрото, също е била разпръсната със сила.

В Германия също предстоят демонстрации по повод Деня за труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!