Съветът за сигурност се среща извънредно заради решението на Тръмп за Йерусалим

OFFNews 08 декември 2017 в 07:51 3138 0

Съветът за сигурност се среща на извънредно заради решението на Тръмп за Ерусалим

Снимка БГНЕС, архив

Съветът за сигурност се събира на извънредно заседание днес заради едностранното признаване от САЩ на Йерусалим за столица на Израел. Днес предстоят дипломатически преговори, срещи и демонстрации в различни места по света.

ООН настоява, че разногласията за статута на Йерусалим трябва да се решат посредством преки преговори между израелците и палестинците.

В заседанието чрез видеоконферентна връзка ще се включи и пратеникът на ООН в Близкия изток Николай Младенов, който, по думите на заместник-говорителя на ООН, е „водещият експерт на място“. Срещата ще се проведе на фона на нарастващо напрежение, информации от региона за вандализъм и пострадали при сблъсъци, както и призиви арабският свят да прекрати участието си в преговорите за мир до момента, в който президентът Доналд Тръмп оттегли своята прокламация.

В същото време от Вашингтон настояват, че няма промяна в плановете на вицепрезидента Майк Пенс за пътуване в Близкия изток по-късно този месец. Уверението идва след като високопоставен представител на Палестинската автономия, цитиран от АП, заяви, че няма да се срещне с Пенс.

От Белия дом заявиха, че визитата и срещата с палестинския лидер Махмуд Абас не е отменена и всяко решение за оттегляне от тази среща ще бъде „непродуктивно“.

Администрацията на президента отговаря на критиките с уверението, че Тръмп е на прав път. Държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че прокламацията е просто отражение на реалността. Тилърсън допълни, че САЩ биха застанали зад решението, което включва две държави, „ако това е желанието на двете страни“ в конфликта. Той каза още, че окончателният статут на Йерусалим трябва да се определи от израелците и палестинците.

Към момента американското външно министерство е ограничило пътуването на държавни служители в Йерусалим и Западния бряг и предупреждава гражданите да избягват места с много хора.

Израелската армия съобщи тази нощ, че е ударила две позиции в Газа. Преди това ракети бяха изстреляни от Газа, след вълна от гняв в палестинските територии.

От Министерството на външните работи и посолството ни в Тел Авив препоръчват да се избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии. Предупреждението идва заради очаквани демонстрации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови