Съветът на ЕС постигна съгласие за петия транш от помощта за Украйна

OFFNews 18 юли 2022 в 17:03 1302 1

Заседание на външните министри на ЕС

Снимка МВнР на Словения

Шарл Мишел съобщи за постигнатото споразумение докато вървеше заседанието на външните министри на ЕС.

Съветът на ЕС е постигнал съгласие за петия транш помощ за Украйна по Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF). Новината съобщи с туит в понеделник следобед председателят на Съвета Шарл Мишел по време на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

„Европа продължава да работи за мира и защитата на нашите ценности. Приветствам политическото споразмение на Съвета относно петия транш към Украйна по EPF. Подкрепата на ЕС във военно оборудване за украинските въоръжени сили вече е 2.5 милиарда евро. Европа застава до Украйна.“ – написа Мишел.

УНИАН съобщава, че в Евросъюза са се разбрали за петия транш в размер на 500 милиона евро. През последните седмици имаше критики в адрес на ЕС, че бави помощта за Украйна заради опасения от сериозни икономически проблеми в самия Съюз.

На 16 май външните министри на страните от ЕС се разбраха за отпускането на четвъртия транш, също в размер на 500 милиона евро, а решението беше одобрено на 24 май. „ЕС реши да помага на Украйна да устои на широкомащабната инвазия на Русия, която започна на 24 февруари.“ – припомня УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!