САЩ удължи космическото партньорство с Русия, но без "Звезда на смъртта"

Николаос Цитиридис 15 януари 2013 в 11:37 3178 0

САЩ няма да стори
САЩ няма да стори "Звезда на смъртта"

Барак Обама подписа закон за продължаването на сътрудничество с Русия в космическата сфера до 2020 година.

Сегашното споразумение изтича на 1 юли 2016г. с подписа на Обама се продължава до 31 декември 2020г. Чрез продължаването на сътрудничеството между двете страни, НАСА удължава и контактите си с Роскосмос с оглед на съвместното стопанисване на Международната космическа станция, съобщава БНТ.

Законът за удължаване на космическото сътрудничество между Вашингтон и Москва беше приет от Конгреса на Съединените щати през декември миналата година.

Въпреки новото споразумение, от администрацията на президента отхвърлиха идеята за създаването на истинска "Звезда на смъртта". Привържениците на идеята, които са фенове на поредицата Star Wars, останаха разочаровани, че разрушителна станция няма да бъде построена.

Петиция, която събра повече от 34,4 хиляди подписа, беше внесена в Белия дом през ноември миналата година от Джон Ди от Колорадо.

Отговор на феновете даде Пол Шокрос, ръководител на отдела от административно-бюджетното управление на Белия дом, който отговаря за наука и технология.

"Администрацията на САЩ споделя вашето желание да осигурите ръст на заетостта и здрава национална отбрана. Но "Звездата на смъртта" не изгрява на хоризонта", подчертава специалистът в отговора, който е издържан в частично хумористичен, но и съвсем сериозен стил, съобщава ИТАР-ТАСС.

Сумата, която ще струва една истиснка "Звезда на смъртта" е т 850 квадрилиона долара.Цената е в следствие на шеговите изследване поверено на студенти от пенсилвански университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови