САЩ налагат още по-строги санкции на Русия. В черния списък има и регистрирана в София фирма

OFFNews 24 февруари 2023 в 23:19 4420 1

Министерството на финансите на САЩ

Снимка treasury.gov

Министерството на финансите на САЩ

Руски политици, банки и компании, свързани с ключови отрасли, но също и министри, бизнесмени и военни попадат в санкционния списък на САЩ срещу Русия. Вашингтон налага санкциите съгласувано със съюзниците си от Г-7, предаде БТА.

Тридесетина физически лица и компании от европейски страни, като Швейцария, Италия, Германия, Малта и България също са санкционирани, защото са обвинени, че са помогнали за заобикалянето на вече наложени санкции на Русия чрез доставка на военно оборудване за нея. Техните авоари в САЩ са замразени.

Базираната в София компания "Таерио интернешънъл" (Taerio International) също влиза в санкционния списък. Едноличен собственик на капитала на "Таерио интернешънъл" ЕООД е германският гражданин Маркус Герхард Мюлер.

Държавният департамент на САЩ отбеляза днес първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна, като обяви санкции срещу повече от 50 висши руски официални представители, включително министри, десетки губернатори и районни ръководители, предаде Ройтерс. Вашингтон налага и визови ограничения за 1219 руски военнослужещи.

Сред санкционираните са висши сътрудници на президента на Русия Владимир Путин. Санкции са обявени срещу заместник-председателя на руското правителство Татяна Голикова, водещата телевизионна журналистка и пропагандист от основния канал на държавната телевизия "Россия-1" Олга Скабеева, както и Олег Романенко, който бе назначен да контролира Запорожката атомна електроцентрала в Украйна като генерален директор на "Експлоатиращата организация на Запорожката АЕЦ" след превземането ѝ от руските войски.

Каквато и да било собственост в САЩ на посочените в списъка или собственост, контролирана от тяхно име от американски граждани, се блокира.

Под санкциите попадат министърът на спорта Олег Матицин, министъра на културата Олга Любимова, министърът на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации Максут Шадаев, министърът на природните ресурси и екологията Александър Козлов, министърът на науката и висшето образование Валери Фалков, министърът на труда и социалната защита Антон Котяков, както и министърът по гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия Александър Куренков и министърът по развитието на Далечния изток и Арктика Алексей Чекунков.

В санкционния списък наред с други имена са губернаторите на Архангелска област Александър Цибулски, и на Нижегородска Глеб Никитин, както и губернаторите на Хабаровския край Михаил Дегтярьов, на Приморския край Олег Кожемяко и на Краснодарския край Вениамин Кондратев.

Руският металургичен и миннодобивен сектор са сред засегнатите от "най-значимите санкции до днес" на американското министерство на финансите, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ ще наложат мито от 200% върху вноса на алуминий и алуминиеви производни продукти, които са произведени в Русия от 10 март 2023 г., съобщи днес Белият дом.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!