САЩ и Великобритания със санкции срещу руски олигарси

OFFNews 03 март 2022 в 23:33 3094 3

Снимка Pixabay

Съединените щати обявиха санкции срещу 19 руски олигарси и близкото им обкръжение. Сред засегнатите е и прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

„Съединените щати, в координация със своите съюзници и партньори, налагат санкции на представители на руския елит и членовете на техните семейства, които продължават да подкрепят президента Путин, въпреки бруталната му инвазия в Украйна. Тези хора се обогатиха за сметка на руския народ, а някои са издигнали членовете на семействата си на високи постове. Други са начело на големи руски компании и ръководят осигуряването на ресурсите, необходими за подкрепа на войната в Украйна", се казва в съобщение на Белият дом.

Руският елит и семействата му ще бъдат изключени от финансовата система на САЩ, активите им ще бъдат замразени, а имуществото им ще бъде блокирано.

Сред засегнатите е Алишер Бурханович Усманов - собственик на крупни металургични предприятия, съпруг на Ирина Винер, несменяемият президент на Руската федерация по художествена гимнастика. Неговото имущество ще бъде блокирано за използване в Съединените щати и от американски граждани. Сред най-ценните придобивки на олигарха са суперяхта, една от най-големите в света, задържана в Германия, и частен самолет.

Списъкът със санкции включва и Николай Токарев, Борис Ротенберг, Аркадий Ротенберг, Сергей Чемезов, Игор Шувалов, Евгений Пригожин, Дмитрий Песков - прессекретар на президента Путин. Рестрикциите засягат и членовете на семействата им и техните бизнеси.

Държавният департамент ограничава издаването на визи на посочените в списъка 19 руски олигарси и на още 47 лица - членове на семействата им и близки сътрудници.

Под санкциите попадат и обекти на дезинформация - медии, фондации и техни издания. Рестрикции се налагат и на 26 лица от Русия и Украйна, които имат водеща роля в тези организации. 

Великобритания обяви, че е наложено пълно замразяване на активите, на обща стойност 19 млрд. паунда, и забрана за пътуване на Алишер Усманов и Игор Шувалов. Двамата руски олигарси са със солидни интереси в Обединеното кралство и в тесни връзки с Кремъл.

Алишер Усманов има дялове в английските футболни клубове Арсенал и Евертън. Той притежава Beechwood House в Хайгейт, на стойност около £48 милиона, и имението Sutton Place от 16-ти век в Съри.

Активите на Игор Шувалов във Великобритания включват два луксозни апартамента в центъра на Лондон на стойност около 11 милиона паунда. Той е основна фигура от най-близкия кръг на Путин и оглави кандидатурата на Русия за Световното първенство по футбол през 2018 г.

При обявяването на санкциите външният министър на Великобритания Лиз Тръс заяви, че мерките срещу Усманов и Шувалов "изпращат ясно послание, че ще ударим олигарси и лица, тясно свързани с режима на Путин". Тя определи пакетът от финансови рестрикции като "най-големият в историята до момента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

3

"Сиренето си е сирене, ама приятелсвото си е с пари" каза Си Дзинпин на путин и му купи златото на безценица

22547

1

dolivo

04.03 2022 в 08:05

да водим колко са в дружинка с Путин наистина, и дали сиренето е с пари за "приятели".