Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

САЩ с нови санкции срещу Русия: наказани са шпиони, хакери и тролове

OFFNews 15 март 2018 в 20:43 7234 2

Снимка pixabay

САЩ обявиха нови санкции срещу 19 руски граждани и 5 организации, сред които са Федералната служба за сигурност, Главното разузнавателно управление и руска пропагандна организация, съобщи министерството на финансите във Вашингтон.

Санкциите са първото приложение на новия закон "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции".

Въпросните лица и организации са взети на прицел заради "зловредна киберактивност, включително намеса в изборите в САЩ през 2016 г., деструктивни кибератаки и прониквания в критична инфраструктура", пише в съобщението на финансовия министър Стив Мнучин.

Той посочва, че се подготвят още санкции срещу руски правителствени служители и олигарси "заради тяхната дестабилизираща дейност".

Министърът не уточни кога ще бъда обявени следващите санкции, като добави само, че с тях ще бъде пресечен достъпът на санкционираните лица до американската финансова система.

Обявените днес мерки включват руските граждани и организации, обвинени от специалния съветник Робърт Мълър, който ръководи следствието за опитите за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп и в американския политически процес изобщо. 

Наказателните мерки предвиждат блокирането на всякакво имущество, което попада под юрисдикцията на САЩ, както и забрана за американски граждани да влизат във финансови отношения със санкционираните лица.

Сред новите имена в санкционния списък са шестима ръководни фигури от ГРУ.

Една от кибератаките, конкретно посочени от министерството, стана известна с името "NotPetya" и нанесе щети за милиарди долари в Европа, Азия и САЩ. Миналия месец САЩ и Великобритания приписаха тази атака на руските военни.

Обект на санкциите са и над 10 служители от петербургската Агенция за интернет изследвания, които според Вашингтон са се опитали да окажат влияние върху изборите в САЩ през 2016 г., внедрявайки се под чужди имена в социалните мрежи.

Ройтерс посочва конкретно и името на руския бизнесмен Евгений Пригожин и две негови компании, обвинени в разследването на съветника Мълър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

16.03 2018 в 09:51

Тихо, че утре ще наложат санкции и на няколко български граждани, защото са изказвали мнения в социалните мрежи в опит да повлияят на следващите им избори, на които президент сигурно ще е Канье Уест.

77927

1

El Commandante

15.03 2018 в 21:01

Понятието "санкции" започва сериозно да девалвира...