Самолетът на президента Качински се е разпаднал във въздуха

OFFNews 10 април 2017 в 21:27 11120 3

Ръководителят на разследването на катастрофата с полския президентски самолет в Смоленск през 2010 г., в която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и още 95 души, цитира днес нов анализ, който показва, че машината се е разпаднала в полет, преди да се удари в земята, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вацлав Берчински, който ръководи новата следствена комисия, създадена от консервативното правителство, дошло на власт в Полша през 2015 г., направи това изявление днес, когато Полша отбелязва седмата годишнина от катастрофата в Смоленск.

В Полша днес се състояха много възпоменателни церемонии с участието на висши държавници.

Според управляващата националистическа партия Право и справедливост, ръководена от Ярослав Качински, брата близнак на загиналия в катастрофата президент Лех Качински, катастрофата не е била нещастен случай, противно на изводите от първото разследване, извършено при правителството на либерала Доналд Туск. Тогава следователите заключиха, че човешки грешки и лоши метеорологични условия са причина за катастрофата. Според това първо разследване самолетът се е разбил при удар в земята, след като бил дестабилизиран окончателно от удар в бреза.

"Самолетът е започнал да се разпада и да губи части във въздуха. Те са паднали далеч от тази бреза", заяви Берчински днес.

Той допълни: "Брезата не е оказала никакво влияние върху катастрофата. Беше ни обяснено, че самолетът е ударил брезата с едното крило и се е преобърнал, което е предизвикало катастрофата, но това не е истината".

Берчински каза, че е направил този извод на базата на анализа на разговорите между пилотите на самолета и руските въздушни диспечери, но допълни, че причината за катастрофата все още не е известна. 

Фрагменти от самолета бяха изпратени този месец на четири чужди лаборатории, за да се потърсят евентуални следи от експлозиви. Полското правосъдие обяви, че има намерение да обвини руски авиодиспечери за това, че умишлено са предизвикали катастрофата. Москва веднага осъди тази теза. 

Полските следователи извършват ексхумация на всички 96 жертви, за да проверят причините за смъртта им, въпреки че част от семействата се възпротивиха на това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови