Разшифроваха записите от самолетната трагедия с Качински

OFFNews 07 април 2015 в 17:41 9970 7

Снимка архив

Главнокомандващият полските военновъздушни сили Анджей Бласик е настоял пилотите да извършат кацане в Смоленск въпреки мъглата преди самолетната катастрофа през 2010 г., при която загинаха 96 души, в това число и полският президент Лех Качински.

Това става ясно, след като експерти са успели да разшифроват голяма част от записите от пилотската кабина на самолета преди катастрофата.

Според записа пилотите са били питеснени от гъстата мъгла, но са подложени на натиск да осъществят кацането, тъй като президентът Качински не искал да отменя ангажиментите си.

Около 15 минути преди катастрофата се чуват думите: „Ще пробваме, докато успеем“, а 41 секунди преди сблъсъка се чува: „Давай напред“.

От записа става ясно още, че част от присъстващите в пилотската кабина са пиели бира по време на полета.

Един от присъстващите се обръща към друг с въпроса „Какво е това?“, а другият отговаря: „Бира. Ти не пиеш ли?“. Малко по-късно една от стюардесите пита някого в кабината „Ще пиете ли?“, а той отговаря: „Да“.

До момента записът не можеше да бъде разчетен заради много лошото му качество. Експертите обаче са успели да приложат нов технически метод и така са извлекли новата информация.

Досега полската прокуратура обвиняваше за самолетната катастрофа двама руски авиодиспечери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови