Откриха експлозиви сред останките от самолета на Качински

Лъчезар Вълев 30 октомври 2012 в 14:56 2581 0

Полски експерти са открили експлозиви сред останките от самолета на полския президент Лех Качински. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Полски експерти са открили експлозиви сред останките от самолета на полския президент Лех Качински. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Полските власти са открили следи от експлозиви сред останките от полския правителствен самолет, който се разби през 2010 г., предаде в. "Реч посполита". В катастрофата загина президентът на Полша Лех Качински.

"Изследванията потвърдиха присъствието на следи от тротил и нитроглицерин върху 30 седалки. Те бяха открити и върху свръзката между пилотската кабина и крилото", пише изданието.

Според експерти следите от експлозиви може да идват от неизбухнали снаряди, каквито има разпръснати на територията на област Смоленск, Западна Русия. В района са се водели тежки сражения по време на Втората световна война.

От полската военна прокуратура, която разследва катастрофата, все още няма коментар. Такъв се очаква до края на деня.

"Трябва да получим преди всичко заключенията на прокуратурата, нейната интерпретация и  да разберем кой е евентуалният източник на откритите вещества", коментира говорителят на полското правителство Павел Грас.

През юли 2011 г. официалното полско-руско разследване публикува доклад, хвърлящ вината върху Полша и слабата подготовка на полския екипаж на самолета Ту-154, но също така посочваше и известна роля на руската страна, на чиято територия се разби самолетът.

Самолетът на полския президент Лех Качински се разби на 10 април 2010 г. при опит да се приземи при гъста мъгла на летището в руския град Смоленск. При катастрофата загинаха всички 96 пътници на борда. Теориите за заговор във връзка с инцидента продължават да се тиражират в Полша. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови