Юрген Рот: Самолетът на Качински може да е взривен от руските спецслужби

OFFNews 16 април 2015 в 16:37 4850 4

Новата книга на Юрген Рот

Берлинското издателство Econ пусна на пазара новата книга на известния германски разследващ журналист Юрген Рот. Тя се казва "Секретната папка С: Смоленск, MH17 и войната на Путин в Украйна". През май книгата ще излезе и на полски език.

В нея Рот предлага алтернативна версия за самолетната катастрофа през 2010 г. в Смоленск, при която загинаха 96 души, в това число и полският президент Лех Качински.

Днес вече можем убедително да констатираме, че документът с резултатите от официалното руско разследване съдържа манипулации. Съществуват индикации от източници от германското разузнаване, че на борда на самолета е имало взрив или даже два и че тези взривове са в резултат на операция на руската ФСБ. Има и много улики за това, че на борда е имало взривове. Доказано е също така, че в съдебно-медицинското изследване на останките от загиналите има фалшификации. Независими съдебно-медицински експерти не получиха достъп до останките на загиналите, казва Юрген Рот пред Радио Свобода.

Казано накратко - има множество индикации, че този полет и тази катастрофа не са обикновена авиотрагедия, а катастрофата е резултат на манипулации, чиято цел е да доведат самолета до падане, категоричен е германският разследващ журналист.

Аз не смятам, че в случая става дума за директна заповед на Путин. Той, следвайки собствените си правила, никога не формулира директни заповеди от подобен род. Неговата политическа воля се реализира чрез други механизми, както може да се види и в случая с убийството на Немцов, но и в по-ранни случаи -  взривовете в жилищните сгради в Русия през 1999 г. Тогава зад тези взривове стоеше ФСБ, но тези, които могат да свидетелстват за случаите, вече не са живи. През 2008, 2009 и 2010 г. Лех Качински и неговата партия бяха непримирими противници на Путин и политиката на Кремъл, казва Юрген Рот.

Ако катастрофата със самолета на Качински, която беше във време на много по-добри отношения между Русия и Запада и Путин изглеждаше като политик, готов да си партнира със Запада, ако тази катастрофа, при която загинаха президентът на Полша, генерали на НАТО, политическият елит на страната, не беше преди 5 години, а в наши дни, тя щеше да се превърне в кибритената клечка, запалила нова война, констатира разследващият журналист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!