Руснаците взривиха Антоновския мост, който свързва Херсон с окупираните територии

OFFNews 11 ноември 2022 в 11:45 10380 0

мост

Снимка t.me/jurnko/4690

Антоновският мост

Стратегическият Антоновски мост, който свързва двата бряга на река Днепър, е взривен, обяви УНИАН. 

Тази информация бе предшествана от непотвърдени данни за това от украински и руски медии, които публикуваха снимки на Антоновския мост. На тях се вижда, че няколко от сегментите му са се срутили. 

"Твърди се, че мостът, който свързва десния и левия бряг на Херсон, е взривен. Последиците от експлозията са публикувани от рашистки пропагандатори. На публикуваните кадри липсва част от пътното платно на Антоновския мост и се виждат няколко оголени стълба", съобщи преди това УНИАН.

Медията цитира херсонския журналист Константин Риженко, че мостът е взривен от руснаците. "Съдейки по характера на щетите, той е взривен от руснаците. Това не може да се направи с артилерия", посочва Риженко.

Съобщения за взривове в близост до Антонивския мост се появяват още предишната вечер. Нито една от двете страни не е предоставила официална информация за причините за срутването на моста. В същото време представителят на окупационните власти на региона Сергей Елисеев заяви пред журналисти, че "мостът "Антонов" не е взривен, той е в същото състояние. Той допълни, че на десния бряг на река Днепър може да останат около 60 000-70 000 цивилни, отбелязва Би Би Си.

Руският пропагандист Александър Коц обяви, че мостът е взривен при преминаване на руснаците на отсрещния бряг на реката.

Антоновският мост е основният логистичен маршрут за прехвърляне на оборудване и боеприпаси към руските войски на десния бряг на Херсонска област. По време на активни офанзиви украинската армия нанесе удари по моста, за да пресече снабдяването и да намали отбранителните способности на противника.

"Украйна все още не е видяла никакви признаци, че врагът е решил да се сбогува с регионалния център без бой", отбеляза съветникът на президента Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, след изявлението на руския генерал Суровикин.

Освен това според министъра на отбраната Олексей Резников на Русия ще ѝ е необходима поне седмица, за да изтегли войските си. По думите му в Херсон и региона има около 40 000 окупатори.

Генералният щаб на украинската армия потвърди освобождаването на 12 населени места, като отбеляза, че врагът продължава да минира пътищата и гражданската инфраструктура, както и да обновява системата от отбранителни линии, посочва УНИАН.

Според западни анализатори отстъплението на руските войски ще позволи освобождаването на Херсонска област до река Днепър през следващите дни или седмици.

Според Генералния щаб на ВСУ руснаците атакуват украинските защитници едновременно в направленията Купянск, Лиманск, Бахмут и Авдийовка на фона на успехите на украинските въоръжени сили в южната част на страната. Те обстрелват позициите на украинските въоръжени сили в направленията Новопавловск и Запорожие.

Вечерта на 10 ноември украинските медии съобщиха, че Херсон е напълно обкръжен от десния бряг на Днепър. Говори се и за изтеглянето на голям брой лодки с руски военен персонал от града. Като доказателство е посочен запис, показващ работата на двигателя.

Херсонското издание "Мост" цитира местни жители, които твърдят, че руските войски са взривили сградата на телевизионния център, съоръжението "Обленерго" и котелни помещения в Херсон.

Снощи украинските медии писаха за удари на украинските въоръжени сили по отстъпващите руски войски в Антоновка, Горностайевка и Заводовка, край Каховската ВЕЦ и в Гопри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови