Руснаците са доволни от анексирането на Крим, но не искат да плащат за него, сочи проучване

ОFFNews Последна промяна на 18 април 2017 в 10:56 2363 1

Снимка РИА Новости

Според две трети от жителите на Русия анексията на украинския полуостров Крим през 2014 г. е донесла на Руската федерация повече ползи, отколкото вреди. Това показва анализ на социологическия център "Левада", пише вестник "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Над половината участници в анкетата обаче смятат, че не е правилно средствата за развитие на полуострова да идват главно от държавния бюджет при сегашното общо съкращаване на разходите за образование, здравеопазване, индексиране на заплатите и пенсиите.

Мнението на повечето западни страни, че с присъединяването на Крим Русия е "нарушила всички следвоенни и постсъветски международни договорености и международното право", се споделя само от 13 процента от участвалите в допитването. Преди година обаче така са мислели още по-малко хора в Русия - 9 на сто. И днес 71 на сто заявяват, че това изобщо не ги тревожи.

Говорейки за ползи от присъединяването на Крим, жителите на Русия имат предвид репутацията на страната, усещането, че е велика, запазването на военноморската й база в Севастопол (за която по-рано Москва плащаше наем на Киев, б. р.), посочва зам.-директорът на "Левада" Алексей Гражданкин.

"Конфликтът със Запада по повод Крим не носи ползи. Всички усещат икономическите последици - някой ги признава, друг смята, че нямат значение. Затова ползите, сиреч символичните и политическите изгоди от присъединяването на Крим, натежават повече от предизвиканите икономически проблеми", обяснява експертът.
При това повечето жители на Русия не са усетили тези проблеми - забелязали са ги заможните хора, нежелаещи да живеят зад желязна завеса, смята социологът.

"Щом материалното положение е лошо, остава ти само да се гордееш със страната си, един вид за компенсация. Хората никога не са живели добре, затова пък мнозина помнят как са живели в една държава - велика сила. В такъв момент идеологията става наркотик, създаващ еуфоричен ефект", добавя Гражданкин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

1

Лопе де Вега

18.04 2017 в 14:13

Много ясно. Тръмп да плаща! И да доставя нафта за булдозерите, че с какво ще мачкат ябълките и сиренето, внесени нелегално от агарянците с цел отвличане на вниманието на трудещите се от класовата борба.

Поздрав!