Руснаците пращат нови сили към Белгород в опит да спрат настъплението на ВСУ

OFFNews 10 май 2022 в 11:43 3148 3

Към пограничния руски регион край Белгород се изтеглят допълнителни батальонно-тактически групи, които ще опитат да спрат контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна край Харков. През последните дни там солдатите на Путин бяха изтласкани от редица населени места, а офанзивата на украинците наближава руската граница.

Руските нашественици искат на всяка цена да задържат позициите си в покрайнините на Харков, съобщават от Института за изследване на войната (ISW).

На 9 май служител на Пентагона заяви, че руската армия продължава усилията да обгради Харков от север и изток под формата на подкова, въпреки че на север действат само три батальонно-тактически групи.

В Белгородска област са дислоцирани допълнителни сили, чиято задача е да попречат на ВСУ бързо да достигне границата с Руската федерация.

Същият служител на Пентагона добави, че през последната седмица украинските сили са изтласкали врага на близо 48 километра на изток. 

От Института за изследване на войната добавят, че през вчерашния ден окупаторите не са атакували югоизточно или югозападно от Изюм, а се опитват да концентрират силите, необходими за възобновяване на настъпателните операции през следващите дни.

В същото време Русия е изправена пред сериозен проблем да „компенсира“ бойните си загуби, които Кремъл продължава да крие. Според експертите продължителните усилия на Русия за "тайна мобилизация" е малко вероятно да доведат до значителна бойна мощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

4

fiki

10.05 2022 в 23:39

разумен нонстоп си пише каквото кремъл каже, за него няма друга истина, много разумно

318

3

Valioka

10.05 2022 в 21:44

Вниманието, батка, се отклонява вече два месеца и половина... Всъщност рашистите са около Киев и всеки момент ще го превземат... И ... всъщност сме едва трети ден на "спецЯлната операция"...

615

2

швейк

10.05 2022 в 13:31

Безумен, хората цитират изказване на американското разузнаване. Не виждам аргументи в твоето изказване, а само рашистки полюции