Руското външно министерство: Македония няма да има полза от НАТО

OFFNews Последна промяна на 07 февруари 2019 в 22:03 7982 17

Снимка instagram.com/mzakharovamid

Република Македония няма да води независима външна политика, след като влезе в НАТО, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Явно вчерашното подписване на протокола за присъединяване към НАТО на Македония в централата на пакта в Брюксел е твърде чувствителна тема за официална Москва, тъй като днес на редовния си брифинг Захарова изчете предварително подготвена позиция за Скопие, без да е питана от акредитираните журналисти в залата.

Трудно е да се каже каква ще е реалната полза за Скопие от встъпването в Организацията на Северноатлантическия договор. Със сигурност обаче ще се наложи да плаща за натовското покровителство. Вече знаем каква е цената за това - от Вашингтон я съобщиха. Ще се наложи да се плаща както и заради увеличаването на разходите за отбрана, за участието във военни подготовки и операции, далечни от интересите на македонския народ, така и за загубата на възможността за водене на суверенна външна политика, каза Захарова.

Руското външно министерство не разбирало от каква заплаха НАТО ще пази македонския народ.

Единствената сериозна въоръжена сила, която дестабилизира региона, е създаваната от бившите албански бойци "армия на Косово". Не виждаме други заплахи за сигурността и в тази връзка си задаваме въпроса: дали НАТО няма отново да воюва с онези, които е обучил и въоръжил? - каза Мария Захарова.

На церемонията в Брюксел по подписване на протокола за присъединяване към НАТО македонският външен министър Никола Димитров вчера благодари на България и Гърция за оказаната подкрепа.

Предстои всяка една от държавите членки на пакта да одобри протокола, а след това генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към западната ни съседка.

Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9214

17

XR4

08.02 2019 в 19:05

Набийте си го в главите-идеята на военните съюзи е именно да се избегнат тия безумни индивидуални разходи.
Съвсем отделен въпрос е, че всичко добро което се е случило в БА през последните 30год е благодарение на НАТО.Ако не бяха янките, още щяхме да си играем на "рота в отбрана/рота в настъпление" с въшкарниците, мешките и манерките.
Поговори с някой кадрови(най-добре да е бил на мисия) и ще ти се отворят очите за много неща!

9214

16

XR4

08.02 2019 в 18:54

Ти готов ли си да плащаш(щото повечето българи не са):
трудоспособното население в България е близо 4,250 млн човека. 10млрд/4,250млн е по 2 350лв/год на калпак.Как ти звучи данък армия 2350кинта/год? М? И догодина пак и пак и пак....
И тва при положение, че царската армия е харчела за снаряди, патрони и манджа.Толкоз! Нямало е танкове, мотопехота, ВВС, ЗРВ, РТВ ит.н. и т.н. и т.н., а то това са скъпите неща.Леката пехота се прави с дискотечни пари.
Смятай, че армия от нивото на царската, ще ни излиза не по 10 ами по 50млрд на година(поне). Откъде? И ЗАЩО???
Дори и във времената на ВД, БНА трябваше да удържи до идването на Одеския военен окръг.Бяха заложени 48 часа...нали помниш?

9214

15

XR4

08.02 2019 в 18:46

Чиче, чети си внимателно източниците:
"...Между 2003 и 2014 г. за модернизация и превъоръжаване са изразходвани 1.63 млрд. лв. при планирани 1.79 млрд. лв..."
"...Ако добавим разходите за отбрана след този период, в двете следващи правителства на Бойко Борисов, отделената сума за модернизация и превъоръжаване на армията надхвърля 2 млрд. лв..."
"...Правителството задвижи три проекта за модернизация на армията за над 4.2 млрд. лв., които трябва да бъдат изплащани в продължение на 10 години..."
или 7,8млрд за срока от 2003 до 2029 !Тва е за нова техника.Отделно 1,2% от БВП(или 1-1,2млрд/год )военен бюджет.Ти смятай. В царството са харчени по 10млрд на година(в днешни пари) !
Повтарям бавно....десет....милиарда...лева...на...година!
То и сега можем да имаме армия като тази от Одрин и Чаталджа, ама се губят едни ДЕСЕТ МЛРД/ГОД.

8044

14

Backko

08.02 2019 в 15:55

Чичо ми прав си! Армията си ни беше световна сила по онова време :), професионална и на най-високо ниво. И то без да сме платили нищо, благодарение на майка Русия. И после казваш аз съм кух :).

Я погледни на горе в статията, изнесените факти колко е заплатено последните години в милиарди, за ремонти на руско оборудване което и в момента не работи. Тия пари къде са отишли. Дали не по джобовете на нашите политици и разни руски фирми? Сега играта се променя и отиват пак в джобовете на нашите корумпирани политици но този път и при Американците. И къде е ползата за народа? И при едните и при другите печели само корупцията. А Чичо ти духа супата и за успокоение драска по форумите. Вместо да си вземе гегата и да ходи да си защити правата, като начупи няколко тикви.

10223

13

Чичо ви

08.02 2019 в 14:11

Васкко, кух си като гъдулка, ето защо - казармата била недомислица, на държавата не й трябвало армия, и т.н., но главно - XR4 даде пример колко много пари се харчели за военни нужди в Царство България и аз визирах именно този период когато казах, че тогава сме имали силна и добре снабдена армия!За военното оборудване при социализЪма -част от него ни се доставяше безвъзмездно, да браним южния фланг на Варшавския Договор, друга част си купувахме, но в никакъв случай не може да става и дума за сравнение като със сделката с Ф-ките. Много неща ни се подаряваха, по ред причини, за добро или зло.
А че ти си служил когато ни настъпи "демокрацията" през 90-те и трябваше вече да играем по свирката на краварите - точно така е, пълна разруха, на тях тук не им трябва силна държава със силна армия, искат просто територията и ако може да изцицат нещо от паричките ни под форма на страхотно изгодна сделка за желязо втора употреба, сам подкрепяш тезата ми ей така, неусетно...
Аман от промити мозъци.

8044

12

Backko

08.02 2019 в 13:15

Чичо ми, хайде да не си говорим простотии. Всеки минал през казармата, знае каква недомислица беше. В 90те години още се носеха дрехите от втората световна война. Лично в нашето поделение половината танкове бяха неспособни на битка. Мизерията беше пълна и войската ни можеше да устои само на нападение от Македония и Албания. А ако някой може да извади и разчет колко процента от брутния вътрешен продукт е отивал за купуване на руско военно оборудване, съм сигурен ще запееш друга песен. Аман от промити мозъци.

7773

11

Крушата

08.02 2019 в 11:16

Може и да е обидно, но казаното от Мария Захарова си е 100%-та банална истина. Всички българи много добре го знаем от първа ръка.

10223

10

Чичо ви

08.02 2019 в 11:15

Пич, издишаш, 1-1.2 милиарда на година, благодарение на натото!? Верно ли? Е в полето отстрани е статията "Милиарди за отбрана и за......скрап", чети и смятай. 1.2 милиарда... И друго - едно време като са харчени тия много пари какъв е бил резултата - мощна, добре оборудвана и мотивирана армия, а сега!? Сега имаме ли армия? Не отговаряй, риторичен въпрос... Само дето милиардите са похарчени. Е, имат нови маскировъчни униформи, 2 надувни лодки за ВМС и 6 самолета за ВВС, от ония лошите, руските... Мани това, ами искате и още да харчите, за остарели Ф-ки! Аре стига, а.

3410

9

bobacko

08.02 2019 в 11:07

Само да попитам, как така Македония ще влиза в НАТО, като Македония е създала НАТО, както Цар Самуил е македонец, Св. братя Кирил и Методий са македонци, Яне Сандански, Гоце Делчев, Даме Груев, и за който друг българин се сетите, са македонци.
Няма по-голямо доказателство за това, че македонците (след баня) са чисти българи от това, че крадат като нас. :)

1245

8

rrr11

08.02 2019 в 11:05

На тази Маша едното и око е по-затворено. Явно Путя, Лавров и другите дърти функционери, като са "изграждали" политическата и кариера, накрая са се изхвърляли в-у лявото и око.