Руското посолство призна приноса ни за спасяването на евреите, но размаха пръст за боядисването на ПСА

OFFNews 04 ноември 2017 в 19:58 8309 4

Руското посолство у нас призна приноса на България за спасяването на евреите, след като говорителят на руското външно министерство обяви, че Русия е спасила българските евреи. 

Позицията на руското посолство е публикувана страницата на институцията във Фейсбук. 

"Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, в това число на представителите на интелигенцията и Православната църква, в борбата с нацизма, включително на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Почитаме паметта на всички загинали за спасението на света от фашизма. Русия, понесла най-големите загуби в тази война, ще продължи твърдо и последователно да се противопоставя на всички опити за пренаписване на историята и оскверняване на военни мемориали", се казва в позицията. 

Тя продължава с критики за боядисването на Паметника на съветската армия, на което в позицията е отделено много повече внимание. 

"В тази връзка сме сериозно обезпокоени от непрекъснатите в продължение на много години актове на вандализъм по отношение на Паметника на съветската армия в София. Българските власти досега не са приели мерки за недопускане на оскверняването над паметника на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпни акции все още не са подведени под отговорност. 

С решение на настоящия проблем около станалите регулярни актове на оскверняване на мемориала на съветските воини в центъра на София вниманието се отклонява към макар и важни, но имащи поне косвено отношение към дадения въпрос теми. Всичко това само убеждава вандалите в безнаказаността на техните престъпни действия. 

Разчитаме, че българските власти, в съответствие с заявената от българското МВнР "последователна позиция за категорично осъждане на подобни прояви", ще вземат най-накрая всички необходими мерки за установяване и привличане към отговорност на виновниците и недопускане занапред на такива невписващи се в контекста приятелски отношения между нашите народи инциденти", се допълва в позицията. 

Малко по-късно на Фейсбук страницата на посолството е публикувана и позиция на научния директор на Руското военно-историческо общество Михаил Мягков, който след кратка историческа справка се обръща към външното министерство, като казва, че ако не е била Червената армия, убитите евреи са щели да са много повече от 6 млн. и нацистите са щели да принудят българската власт да направи холокост на собствена земя. 

"Така че нашето външно министерство е абсолютно право, като казва, че "благодарение на нашите воини е предотвратена депортацията на евреите от България". А оскверняването на паметници на съветски воини - това е престъпление и от юридическа гледна точка, и от гледна точка на историята. Сегашното поколение българи живеят в свободна страна благодарени преди всичко на обикновените съветски воини, които всъщност винаги са се отнасяли към България като към братска страна. Забравянето на това - значи да не уважаваш собствената си история".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

4

XR4

05.11 2017 в 00:55

На Михаил Мягков бих му отговорил така-АКО баба ми беше мъжка....щеше да има дръжка.

7606

3

Shteryu Atanaso

04.11 2017 в 23:27

Един наистина "братски" народ би ли размахвал пръст на по-малък народ, за който твърди, че е негов "брат"?!

8000

2

Joe Jackson

04.11 2017 в 23:21

"призна приноса на България за спасяването на евреите"--Никъде не виждам да отричат версията за черв. армия.Да бяха помогнали със същият принос и за Варшавското въстание, а не да гледат сеир на няколко километра.