Руските съдилища произнесоха първите присъди срещу дезертьори, наказанията не са публикувани публично

OFFNews 16 декември 2022 в 19:18 4424 0

Снимка Руски военен съд

Руски военен съд

Руските съдилища започнаха да произнасят присъди по дела за дезертьорство и неразрешено изоставяне бойната част по време на мобилизация и провеждане на военни действия, съобщи „Медиазона“ след проучване на сайтовете и съдебните решения на военните съдилища в Руската федерация.

Така, например, на 14 декември Мурманският гарнизонен военен съд е излязъл с присъда по членове за дезертьорство в периода на мобилизация, както и за опит за незаконно преминаване на границата срещу Максим Малишев. Какво наказание е получил подсъдимият не е известно: текстът на присъдата не е публикуван на уебсайта на съда, а съдията е отказал да съобщи на „Медиазона“ подробностите за решението.

На 6 декември гарнизонният военен съд във Великоновгород е осъдил военнослужещия Данила Иванов на пет години пробация за напускане на частта си в периода на мобилизация. Според адвоката му, Иванов е обвинен, че е напуснал поделението си в района на Белгород в края на април, и се е върнал през септември, след обявяването на мобилизацията. Защитникът е отказал да уточни дали Иванов се е сражавал в Украйна преди бягството си.

На 7 декември по силата на същия член съд в Солнечногорск близо до Москва осъди на четири години пробация Алексей Созонов. Тази присъда също не е публикувана до момента.

През септември Държавната дума спешно допълни наказателните текстове за дезертьорство и неразрешено изоставяне на мястото на носене на военната служба с нови точки. Те предвиждат, че когато тези деяния са извършени в периода на мобилизация или война, наказанието за тях се увеличава.

Поправките бяха приети на 20 септември, ден преди обявяването на мобилизацията в Русия. Руският президент Владимир Путин ги подписа на 24 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови