Руският парашутист, който заклейми войната: Разбрахме, че не освобождаваме никого

Мая Младенова 23 август 2022 в 16:40 7263 8

Павел Филатев

Снимка Стопкадър: CNN

Павел Филатев

Оправданието на Кремъл за нахлуването в Украйна "е лъжа", заяви в интервю за CNN руският парашутист Павел Филатиев - засега първият руски войник, заклеймил публично войната.

33-годишният парашутист се обяви срещу конфликта, като публикува 141 страници в популярната руска социалната мрежа "ВКонтакте". Преди дни стана ясно, че Филатиев е напуснал родината си от съображения за сигурност.

Сега той казва пред CNN, че колегите му от войската са уморени, гладни и разочаровани - и че военните действия на Кремъл "унищожават живота на мирните хора".

"Разбрахме, че сме въвлечени в сериозен конфликт, в който просто разрушаваме градове, а не освобождаваме никого", казва Филатиев. CNN не разкрива мястото на интервюто от съображения за сигурност на интервюирания.

"Мнозина разбраха, че не могат да видят причината, която нашето правителство се опитва да ни обясни. Че всичко това е лъжа, добавя той. - Ние просто унищожаваме мирния живот. Този факт оказа огромно влияние върху нашия морал. Това усещане, че не правим нищо добро."

Според Филатиев в родната му страна царят корупция и репресии. Неговата бойна част, която е била базирана в Крим и изпратена в Украйна, влизайки в Херсон в началото на конфликта, е била зле оборудвана и не е получила достатъчно обяснения за инвазията. По думите му войниците и техните командири не са знаели какво се очаква от тях да правят в Украйна. Скоро след това се разочаровали от аргументите на правителството за инвазията, след като пристигнали в Херсон и се сблъскали със съпротивата на местното население, което не искало да бъде "освободено".

Парашутистът е служил в 56-и въздушнодесантен полк на Русия и участвал в усилията за превземане на град Николаев. Той е евакуиран от фронтовата линия, след като бил ранен.

Пред CNN той разказва, че по време на престоя му на фронтовата линия руската армия не е разполагала с основно оборудване, както и с дронове и други видове безпилотни летателни апарати.

"Казармите ни са на около 100 години и не са в състояние да поберат всичките ни военнослужещи... Всичките ни оръжия са от времето на Афганистан", коментира той.

"Няколко дни след като обкръжихме Херсон много от нас нямаха никаква храна, вода или спални чували на себе си". Тъй като през нощта беше много студено, не можехме дори да спим. Намирахме някакви боклуци, парцали, само за да се увием, за да се стоплим", посочва войникът.

"Сега, когато съм навън и нямам оръжие, смятам, че това е най-лошото и най-глупавото нещо, което нашето правителство е могло да направи", заключава той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

7

хr4

23.08 2022 в 23:39

Единствения шанс на руснаците поне малко да си запазят лицето пред света е да измъкнат джуджето от бункера, да му набият главата на кол и да го пободат пред Спаската кула. Не, че ще им бъде простено от цивилизования свят(за укропите да не говорим), но поне малко ще се отсрамят. Путлер успя да ги зачертае от всички списъци и да ги направи мразени и презирани за поне 50год.

210

6

Merc

23.08 2022 в 21:32

"order" обича да похапва нещо кафяво , но със сигурност не е шоколад , нещо съвсем противоположно.

Да му е сладко !......

-1650

5

ob1

23.08 2022 в 21:26

order, тая измишльотина я слагаш сигурно за пети път. Пак си е кремълско говно, нали знаеш?

-3667

4

fik1

23.08 2022 в 19:10

стига с тия изглаждачи на мозъци риа новости бре кремълсли промивки

606

3

order

23.08 2022 в 18:45

Льошо... едно пеем, а истината друга!!!
Укрите МАСОВО бягат от мобилизация и от фронта.

Млади хора от различни региони на Украйна, които са успели безопасно да стигнат до Мелитопол, разказаха на РИА Новости как намират превозвачи, които ги откарват в Русия за няколко хиляди долара - по този начин мъже на военна възраст бягат от мобилизация с надеждата да се съберат със семействата си, преди това са напуснали територията на страните.

"Напуснах, защото не исках да ме мобилизират. Не исках да вляза в армията. Отидох в Русия , тъй като няма как да отида директно в Европа . Всички мъже в наборна възраст подлежат на мобилизация и те нямат право да напускат страната. Намерих хора, които си затваряха очите за пари, че съм военнослужещ, и ме освободиха. Целият ми маршрут струваше 2,5 хиляди долара. Прехвърлих парите във филтрационната точка на СБУ . Сега съм в Мелитопол“, каза Александър Тридуб , 28, родом от Харков .
Друг наборник Дмитрий Тарануха каза, че е успял да напусне Украйна за две хиляди долара. „Дълго време събирах пари. Но искам да отида при семейството си. Затова напуснах мобилизацията. Не искам да се бия, не разбирам от политика, не съм служил в армията, на 36 години съм и просто искам да живея в мир със семейството си“, каза Тарануха

-240

2

редовно четящ

23.08 2022 в 18:43

Ако си обърнете оръжията срещу плъховете от кремъл, нещата ще придобият интересен развой. Това не се е разминало.

-1650

1

ob1

23.08 2022 в 17:47

От над 100к армия изсипана в Украйна се намериха само шепа хора, които да осъзнават какво са направили. Кофти съотношение...
 
X

Да помогнем на украинските деца!