Парашутистът, който разказа за бъркотията в армията и посредственото командване, напусна Русия

OFFNews 18 август 2022 в 13:50 8166 1

Филатиев

Снимка Личен архив

Павел Филатиев

Руският парашутист Павел Филатиев, написал книга за първите дни на войната, е напуснал Русия, съобщи Владимир Осечкин, основател на проекта Gulagu.net.

"Не сме оказвали натиск върху Павел, той сам взе решението, но веднага след като го реши, беше начертан план за спешна евакуация. От съображения за сигурност не разкриваме маршрута и подробностите", написа Осечкин. 

Павел Филатиев е 33-годишен парашутист от Волгоградска област, който е служил в Чечения през 2010 г., а през август м.г. е решил да подпише нов договор за служба поради проблеми с работата и липсата на пари. Участва във войната в Украйна като член на 56-и въздушнодесантен полк. Подразделението му е изпратено да щурмува Херсон в първите дни на инвазията. В книгата си той разказва разтърсваща история за бъркотията в руската армия преди войната, за отношението на руснаците към местното население, липсата на елементарни предмети за бита, стари униформи и принудата войниците сами да си ги набавят.

След отпътуването на Филатиев от Русия е публикувано интервюто му за The Guardian, което парашутистът дава в последния момент, преди да напусне Москва. В нея военнослужещият разказва, че първоначално е планирал да публикува книгата си и веднага да се предаде на полицията, но Осечкин го разубедил. В същото време Филатиев не иска да напусне страната, затова в продължение на две седмици сменя хотелите си всеки ден, за да не бъде проследен.

Той не знае дали след публикуването на книгата срещу него е било образувано наказателно дело и дали полицията го е преследвала. Военнослужещият е чул само, че може да бъде обвинен в дезертьорство.

"Не разбирам защо все още не са ме проследили. През последните шест месеца съм казал повече от всеки друг. Може би не знаят какво да правят с мен", казва Филатиев в едно интервю.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.08 2022 в 14:15

Дезертьорството там вече не е и някакъв дълбок морален упрек.

Едно че част от населението все пак е против войната и друго, че доста от убитите се водят дезертьори за да не се плаща законното обезщетение на семейството.
 
X

Да помогнем на украинските деца!