Руски военни скрили от лекарите, че им карат изложени на радиация пациенти. Над 90 души може да са облъчени

OFFNews 23 август 2019 в 08:52 16736 9

Руски лекари, които са лекували жертви на радиация след взрива от 8 август на военния полигон до Северодвинск, Архангелска област, се опасяват, че също са облъчени. Когато докарали пациентите, не им казали, че те са източник на радиоактивно облъчване, споделят двама от медиците пред Би Би Си.

Те разказват за евакуацията на пострадалите и за състоянието им при условие, че медията запази анонимността им.

Петима ядрени инженери починаха при взрива на 8 август, шестима бяха ранени. След инцидента руската Национална метеорологична служба отчете радиация 16 пъти над нормата в Северодвинск. Властите твърдят, че радиацията, достигнала града, не е твърде тежка и не може да причини лъчева болест. Час след постъпването на тримата пациенти в цивилната болница обаче станало ясно, че те имат лъчева болест.

Президентът Владимир Путин заяви, че тестът е включвал нова оръжейна система.

Лекарите от Архангелската регионална болница споделят, че най-малко 90 души са били в контакт с облъчените, но военните не са ги предупредили за опасността. В същото лечебно заведение откарали трима от ранените, останалите трима били откарани в друга болница в Архангелска област, която е оборудвана за работа с пациенти с радиационно облъчване.

Анонимните медици решили да говорят, защото се страхуват за здравето си и защото не искат подобна ситуация да се повтори.

"Не искаме да бъдем инициатори на оранжева революция, но най-вече не искаме, да не дава Бог, следващия път да ни докарат не трима, а десет души, и пак да скрият информацията“, казва единият от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

26.08 2019 в 02:59

Няма за какво да се карате, толкова повече, че кьорфишекът не сработи. Като иранското торпедо в танкера преди два месеца.
Тука някой недоразбрал редактор без нужната обща култура написал глупост - ми случва се. Но тая работа угасва.
Всеобщата информационна агресия се оказа нож с две остриета. Владеещите ефира бяха решили, че ще става каквото кажат в него. А се оказа, че също толкова лесно ги хващат в лъжите им. Понеже - всеобща информираност:)
Нищо ново под Слънцето. Просто още няколко дни, докато човечеството се научи да използва новият инструмент.

8931

8

AnderXale

25.08 2019 в 18:47

до zuljin
Колко трябва да си зле да наричаш черното бяло? С големи букви си пише, че този сайт е финансиран от Америка за България, а ти се опитваш да ни правиш на глупаци. От Офнюс поне са достойни да го заяват. За теб трябва да използвам много епитети и ще се въздържа.

23293

7

Стефан

23.08 2019 в 23:26

Тая "Медуза", която квичи по тоя въпрос, единствена прочее, явно още получава пари.

23293

4

Стефан

23.08 2019 в 17:58

А тоя сайт може да поумнее, ако в него няма писачи-ментета.

23293

3

Стефан

23.08 2019 в 16:31

А ти защо си мислиш, че някой се кани да те пусне в Северодвинск поне на екскурзия?:)))
Стига сте дрънкали глупости. Мястото с това име, е всъщност корабостроителница, арсенал, и база на флота. Местата с другите имена, са полигони. Хората живеят другаде.
А всички, заети с тия неща, са професионалисти. Поради което, напълно разбират всички рискове, свързани с работата им, и ги приемат съзнателно. И по никакъв начин не се нуждаят нито от вниманието, нито от сополите на никакви медузи, и прочее слабоумни соросоиди.

8931

1

AnderXale

23.08 2019 в 11:49

Един анонимник каза... То и за Навални един доктор каза, че бил отровен, ама после се доказа, че няма такова нещо. Така беше и със Скрипал и намесата в изборите на всички "демократични" страни на планетата. Те и динозаврите избиха, а сега и глобално затопляне организират. Вие май приказката за лъжливото овчарче не сте я чели, а!?!