Руски сенатор подстрекава войната в Украйна, а синът му крие пари в Европа

Синът на генерала от ФСБ Владимир Джабаров инвестира един милиард в руски бизнес чрез кипърска компания

OFFNews 12 декември 2022 в 14:25 5517 6

Джабаров

Снимка Съвет на федерацията

Владимир Джабаров

Руският сенатор от Еврейската автономна област, пенсионираният генерал-майор от ФСБ Владимир Джабаров, може да бъде наречен без преувеличение един от най-яростните подстрекатели на войната на Русия срещу Украйна. Дали по служба - в Съвета на федерацията той работи като първи зам.-председател на Комисията по външните работи - или от добро сърце, Джабаров редовно прави одиозни изявления, разказва "Важные истории".

Ето примери за някои от тях:

"Абсолютно справедлива (специална военна) операция. Бих искал да предупредя нашите опоненти: няма нужда да оказвате натиск върху Русия";

"Призивите под общия лозунг "Не на войната!" са изпълнени с национално предателство";

"Украйна може да запази своята държавност само като страна, свободна от нацисти и приятелски настроена към Русия";

"Сега на нас в Русия не ни пука и за мнението ви (на Европейската комисия) относно нашите ответни удари по инфраструктурата на Украйна. <...> И спрете да заплашвате! Нашият президент вече отправи предупреждение към Киев и западните му спонсори, че по-нататъшните стъпки на страната ни ще бъдат още по-твърди и съкрушителни";

"Имаме всички основания да унищожим транспортната логистика на Украйна от западните ѝ граници до линията на съприкосновение с руските войски";

"Украйна е тежко болна от неонацизъм! Целите и задачите на СВО трябва да бъдат изпълнени!".

В допълнение към антизападната и антиукраинската програма Владимир Джабаров активно подкрепя законодателството за чуждестранните агенти. През лятото на 2022 г. той е един от авторите на изменения, които значително затягат този закон. Джабаров обясни забраната на чуждестранните агенти, например да преподават или да организират мирни митинги, с необходимостта да се повиши прозрачността на тяхната работа.

В същото време принципът на прозрачност не е напълно спазен в работата на най-малкия син на Владимир Джабаров - Александър. Когато всеки руски гражданин или организация можеше да бъде признат за чуждестранен агент за получаване например на 200 рубли от арменски гражданин, Александър Джабаров притежаваше дял в компания, базирана в Кипър, и инвестираше в нея най-малко 1,2 милиарда рубли.

Според отчетите на базираната в Кипър Valuestage Trading Limited през 2016 г. 28-годишният Александър Джабаров е предоставил на компанията заем "в качеството си на неин съсобственик" в размер на 17,5 млн. долара - или почти 1,2 млрд. рубли по средния годишен обменен курс. А на 24 октомври 2019 г. Джабаров е официално вписан като собственик на една трета от Valuestage Trading в кипърски регистър. Според руския регистър това дружество в различни периоди е притежавало между 60 и почти 100% от руския строителен предприемач RKS Development.

Основател и главен собственик на RKS Development е инвестиционният банкер Игор Сагирян, дългогодишен партньор на Владимир Джабаров, сенатор на Чебишев.

Кои са Сагирян и Джабаров

Владимир Джабаров е истински съвременен патриот. Той казва за себе си: "Аз съм арменец, познавам историята на арменския народ, но се смятам за стопроцентов руснак." Джабаров работи в КГБ, а след това във ФСБ, където е заместник и изпълняващ длъжността началник на отдел "К" за контраразузнавателна поддръжка на кредитната и финансовата система на Службата за икономическа сигурност. Тази служба стана печално известна преди няколко години, когато при задържане на нейни служители бяха открити 12 милиарда рубли и бижута. От Службата за икономическа сигурност на ФСБ Джабаров отива да работи в една от двете най-големи частни инвестиционни банки по това време - "Ренесанс кепитъл", ръководена тогава от Игор Сагирян. "Ренесанс" нашумя, когато стана ясно, че схемата за кражба на данъци от бюджета, за чието разкриване загина Сергей Магнитски, е била предварително тествана върху компаниите на "Ренесанс" (и не е била обект на възражение). След "Ренесанс" Джабаров, заедно със Сагирян, се премества в друга голяма частна инвестиционна банка - "Тройка Диалог". От 2009 г. Джабаров е член на Съвета на федерацията (и под санкции, както всички останали сенатори).

Синът на Джабаров, Александър, не само инвестира семейните капитали в RKS Development, но и е неин финансов директор, докато не преминава в Руския фонд за преки инвестиции. Най-големият му син, Едуард, работи в Сбербанк.

Какво е RKS Development

Първоначално основната цел на RKS Development е да строи жилища "до ключ" извън Московска и Ленинградска област, пише на уебсайта на компанията. Тя има проекти в Краснодар, Сочи, Анапа, Твер, Пенза, Астрахан, Ханти-Мансийск и други градове. През 2020 г. е включена в списъка на системно важните компании в страната. През 2021 г. приходите на RKS Development и нейните дъщерни дружества са били 3,3 млрд. рубли, според Kontur.Focus.

Въпреки войната, през юли RKS Development обявява навлизането си на московския пазар. "В рамките на една година ще стартираме четири проекта с обща продаваема площ от 297 000 кв. м в столицата и региона. Общият бюджет на тези проекти е повече от 45 милиарда рубли", заяви Марина Щербакова, главен изпълнителен директор на компанията. Първият проект е апартаментен комплекс от бизнес клас Insider на брега на река Москва. През есента Сбербанк одобри заем от 15 млрд. рубли за нея.

Как са скрити бенефициентите

През март 2022 г. Valuestage Trading престава да бъде собственик на RKS Development. Първо, синът на Сагирян - Станислав, става главен собственик, а след това и Марина Щербакова, генерален директор на компанията (тя също е работила в "Ренесанс" в продължение на 11 години).

През април Valuestage Trading беше прехвърлена на кипърска компания, наречена Best Nominees Limited. В кипърския регистър обаче Игор Сагирян е вписан като бенефициент на 100% от сумата.

Всички тези неочаквани промени се случват на фона на войната, когато западните санкционни списъци започват активно да се попълват от руски официални лица, техните деца и бизнесмени, близки до държавата, и да замразяват чуждестранните им активи.

Александър Джабаров отговори по телефона, че не е готов да говори. Нито той, нито Владимир Джабаров, нито Игор Сагирян, нито Марина Щербакова са отговорили на писмените запитвания на редакцията, изпратени до пресслужбите на RKS Development, Руския фонд за преки инвестиции и Съвета на федерацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

804

6

luba6a2016

12.12 2022 в 19:55

през 1917 евреите заграбиха царска Русия и я унищожиха...но с това не се свърши!!! И днес,по заповед на покровителите си,я унищожават ...жалкото е,че унищожиха и цяла източна Европа! Червено кафявата чума е смъртоносна за цялото човечество и трябва да бъде 'дезинфектирана' ????‍♂️

-240

5

редовно четящ

12.12 2022 в 18:32

Кипър е една от най-големите перални на руZZки пари от години.

22548

4

dolivo

12.12 2022 в 17:05

мхм, класически главорез-апаратчик.

този само му дай власт, и почва да трепе от мързел да дискутира и спори.

1935

3

Муню

12.12 2022 в 16:50

Абе обикновен боклук! И унас ги има - ваксинирани анти ваксери, хора с еврови сметки, които са против еврото и тн.
Ментално сбъркани, които не знаят, че вече е късно за лекасрска помощ, понеже не вярват, че имат проблем.
Да им блокират сметките и имотите на запад и да натоварят децата им на влака към москва. Само така някои от тях може и да се замислят, дали не са били в грешка.

1005

2

AlexBeta

12.12 2022 в 16:12

Нищо му няма на мордата. Очевидно това е руССкият ДЖАБА. Фамилията му го издава. А има и леееко зеленикав оттенък.

345

1

Джендо Джедев

12.12 2022 в 14:35

Каква муцуна само! Напълно в унисон с лайната, които бълва! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!