Руски обстрел по база в близост до полската граница доведе до десетки загинали и ранени

Москва потвърди, а ударът бил заради военно оборудване от чужди държави

OFFNews 13 март 2022 в 20:01 6411 9

Снимка ТАСС

Игор Конашенков

Руски ракетен обстрел на военната база Международен център за поддържане на мира и сигурността край Лвов доведе до 35 загинали и 134 ранени, като данните не са окончателни, съобщи Би Би Си.

По-късно руското министерство на отбраната потвърди за въздушни удари по базата в градчето Яворов, недалеч от границата с Полша, защото базата се използва за съхраняване на военно оборудване от чужди държави. 

"Тук работят чуждестранни инструктори", написа украинският министър на отбраната Алексей Резников в туитър.

Украински източници твърдят, че в базата са се намирали западни инструктори. Засега не е ясно дали те са били там по време на удара. Обикновено базата се използва за обучение от украинската армия и нейните партньори от НАТО, главно по програмата "Партньорство за мир". Снимки от началото на февруари показват, че военни инструктори от САЩ участват в учения там с украински военнослужещи, уточнява БГНЕС.

Базата се намира едва на десетина километра от полската граница. Изстреляни са били 30 ракети. Самият Лвов е разположен на около 60 километра от полигона. Градът е ключов за доставката на хуманитарна и военна помощ от НАТО. Там бяха преместени и някои от посланиците на акредитираните в Украйна дипломати.

Според изявлението на представителя на руското МО Игор Конашенков са убити до 180 "чужди наемници", унищожени са "голям брой" оръжия. Конашенков твърди, че оръжията били готвени "за изпращане в райони на бойни действия срещу руски военнослужещи". Подготвяли се и "чуждестранните наемници преди изпращане в райони на бойни действия срещу руските военнослужещи".

Вчера руският зам. външен министър Сергей Рябков предупреди, че западните доставки на оръжия в Украйна са "легитимна цел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

14

Pietro

30.05 2022 в 17:20

Орките започват да се крият. 100 души от "елитната" руснка национална гвардия са били уволнени, защото отказали да се бият в Украйна. Националната гвардия на Русия бе създадена с указ на Путлер преди няколко години и наричана "частната армия на Путин". Целта и е да пази гнома от народната любов.

-8580

12

Нещо много си се разписал . 10 коментара от 10 профила на статия ??
Днес да не взимаш двоен надник на коментар? 2 рубли са малко под 3 стотинки :)

-8580

11

Днес гледам Зеленски се е пуснал по улиците пеша и е отишъл до болницата да види ранени войници, от другата страна имаме едно джудже криещо се в бункер.

-8580

7

ето как РаССийската църква се е продала на диктатора Лилипутин.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1503088461657657346