Руската православна църква прекъсва достлука с александрийския патриарх

OFFNews 27 декември 2019 в 11:57 4382 1

Руската православна църква прекъсва връзките си с православния патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор Втори. Причината е, че патриархът призна новата Украинска православна църква, независима от Москва, предаде Франс прес.

Светият синод на РПЦ реши, че вече е "невъзможно" да споменава името на патриарх Теодор Втори в молитвите си и да участва в общи молитви и тайнства, се казва в изявление, публикувано на сайта след вчерашното заседание на синода. В него се порицава "личното решение" на патриарха да "признае украинските схизматици" и се подчертава, че то не е било подкрепено от Светия синод на Александрия и одобрено от архиепископите, съобщава БТА.

Светият синод на РПЦ изразява "дълбока тъга" от решението на патриарх Теодор Втори да признае украинската православна църква. Руската православна църква ще продължи да поддържа връзки с александрийските архиепископи, които не са подкрепили създаването на независима Украинска православна църква.

Дейността на александрийската енория в Москва ще бъде прекратена, а руските енории в Африка вече няма да признават върховенството на Александрийската патриаршия. Вместо това те ще се подчиняват на руския патриарх Кирил, реши синодът на РПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови