Руската Дума вече пише закон: Никаква размяна, а съд за нацистите от Азов! (видео)

В момента се провежда спасителна операция по евакуиране на последните украински бойци, блокирани в Азовстал

OFFNews 17 май 2022 в 14:55 9075 8

В Държавната дума на Руската федерация вече готвят закон, с който да бъде забранено бойците от полка Азов да бъдат разменяни при обмен на пленници с Украйна.

Късно снощи от завода Азовстал в Мариупол бяха евакуирани повече 260 украински воини, сред които и тежко ранени. Те бяха отведени в контролирана от Русия територия.

Общо 53 ранени украински военни са били извозени към болница в Новоазовск и още 211 са били откарани към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани без да дава повече подробности.

Днес обаче в руската Дума се случи дебат, силно наподобяващ "инсценировка", която явно цели да предотврати предварителните договорки между Москва - Киев - ООН и западните партньори.

Първо думата взе депутатът Анатолий Васерман.

"Сега терористическата групировка Украйна заяви, че предаването на бойците от нацисткия полк Азов е първата стъпка към тяхното освобождаване по пътя на обмен на военнопленници. Естествено, обменът на тия престъпници ще бъде обявен от колективния Запад за победа на Украйна. Предлагам да приемем постановление или дори закон, който забранява обмен на когото и да било от нацистките престъпници - от тези, които пряко са участвали в убийствата на мирни жители, до тези, които са се разкрасили с фашистки татуировки", каза Васерман. 

Председателят на Думата Вячеслав Володин с охота пое вдигнатата топка от колегата си и заяви:

"В съответствие с нашия правилник вашето предложение ще бъде подготвено и протоколирано заедно с Комитета по отбрана и безопасност. Предложението ви е правилно. Нацистките престъпници не трябва да подлежат на обмен на военнопленници. Това са военни престъпници и затова ние сме длъжни те да бъдат съдени", каза председателят на парламента в Москва.

Междувременно световните агенции съобщиха, че в момента се провежда спасителна операция по евакуиране на последните украински бойци, блокирани в огромния металургичен комбинат "Азовстал", който е последният бастион на съпротивата срещу руската армия в стратегическото украинско пристанище Мариупол. Според властите в Киев бойците са изпълнили мисията си и няма начин заводът да бъде освободен с военни средства.

Войниците от разположения в "Азовстал" гарнизон "изпълниха бойната си задача", заяви генералният щаб на украинската армия в изявление за медиите. Украинските командири, намиращи се в комбината, са получили заповед "да спасят живота" на останалите.

"За съжаление, Украйна понастоящем не може да деблокира "Азовстал" с военни средства", заяви в Телеграм украинското министерство на отбраната.

Миналата седмица властите в Киев заявиха, че над хиляда украински войници, включително 600 ранени, се намират в огромния индустриален комплекс с подземни галерии, простиращи се на километри. Те намериха убежище там, след като в продължение на повече от месец издържаха на обсадата на Мариупол, който бе подложен на нападения от руските сили и изцяло опустошен.

"Работата по връщането на момчетата у дома продължава, и изисква деликатност и време", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той подчерта, че "Украйна има нужда героите ѝ да останат живи".

Руското министерство на отбраната обяви вчера прекратяване на огъня около "Азовстал", за да направи възможна евакуацията на ранените украински бойци. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

11

ваксиниран

21.05 2022 в 02:32

Жалки сте, братлета, нещастници. Яжте калта от земята, щото един картоф не можете да отгледате - трябва да го откраднете. И за овчари не ставате, червеи и хлебарки, недостойни за храчка в лицето даже.

1331

9

ваксиниран

17.05 2022 в 18:17

Овче-троли слепци. За някоя копейка и майка си ще продадат. Нещастници сте, братлета, жалки. Хора ли сте изобщо, или ботове? Мижитурки.

-5910

7

Един

17.05 2022 в 17:48

Какво стана с Мариупол, нали беше Няма Мариупо, няма я и Украйна :). Нещо южната групировка от 20000 изчезна :), а Азовско е вътрешно море вече за Русия. Нека злостните тролски коментари започнат сега :)

1767

5

fiki

17.05 2022 в 16:54

е защо да си вземат вече доказаните нацисти срещу такива, които само претендират

14469

3

случайно прочетох

17.05 2022 в 15:30

Първо Путин!!!

1331

2

ваксиниран

17.05 2022 в 15:29

На Руските подлеци и мекерета "честната" дума толкова важи. Нещастници.