Руската армия е започнала 'управляемо оттегляне' в района на Бериславския плацдарм, за да защити Херсон

OFFNews 06 октомври 2022 в 10:01 15150 9

Според британското разузнаване ВСУ са преместили фронтовата линия в Херсонска област с 20 километра напред.

Снимка Getty Images

Според британското разузнаване ВСУ са преместили фронтовата линия в Херсонска област с 20 километра напред.

На 2 октомври въоръжените сили на Украйна са започнали нов етап от настъпателните си действия в района на Херсон. Напредвайки на юг, украинските части са преместили фронтовата линия с още 20 км напред. Това съобщава Министерството на отбраната на Великобритания, позовавайки се на разузнавателни данни.

Според британците украинските войски поемат контрола над източния бряг на Ингулец и западния бряг на Днепър, но все още не застрашават основните руски отбранителни позиции. Твърдението на британските служби намира потвърждение в съобщенията в Телеграм каналите от последната нощ, в които се казва, че са разрушени всички мостове по река Ингулец, което се очаква да затрудни оперативно руската армия.

„Руското командване вероятно ще види нарастващата заплаха в района на Нова Каховка, което се очертава да бъде един от най-актуалните проблеми. С разрушаването на фериботната връзка в района лишава руснаците от малкото възможности, които имаха за попълване на силите си. Русия е изправена пред дилема: изтегляне на бойните сили отвъд Днепър ще направи отбраната на останалата част от Херсонска област по-надеждна. Но политическият императив ще се състои в това, да останат и да се отбраняват.“

Анализът отбелязва, че Русия е насочила към отбраната на Херсон по-голямата част от недоокомплектованите си въздушно-десантни сили, но се чувства значителен недостиг в личния състав.

„Така Русия в момента разполага с малко допълнителни качествени сили сили за бързо разгръщане за стабилизиране на фронта. Вероятно ще има за цел да разположи мобилизирани резервисти в сектора“, казва британското разузнаване. Според военния аналитик Роман Свитан на т. н. Бериславски плацдарм в момента се наблюдава „управляемо оттегляне на руските войски в посока Херсон“. Според него най-малко от командири на средно ниво е взето решение за отстъпление, имайки ясното съзнание, че Бериславският плацдарм ще бъде превзет.

Украинските успехи в Херсонското направление бяха коментирани в традиционното вечерно обръщение на президента Володимир Зеленски, който съобщи, че само за денонощие са били "освободени от псевдореферендума" населени места като Нововоскресенске, Новохрихоривка и Петропавливка. Зеленски се обърна специално към представителите на Русия на руски език: "Дори, ако намерите някъде още на света някакво въоръжение с име толкова естествено за вашия "русский мир" както тия ирански дронове "Шахид", с които се опитвате да атакувате нашите градове, и това няма да ви помогне. Вече загубихте" - каза Зеленски.

Вероятно очакващите бързо контранастъпление на украинците, като това в Изюм, са разочаровани, но експертът обяснява разликите между Изюмската операция и напредването към Херсон.

„Там (при Херсон, б. р.) нямаше каскадно срутване на фронта, тъй като командването на украинската армия все пак реши да нанесе не челен, а флангов удар, тоест започнахме да настъпваме от север на юг по линията на фронта. Това е флангов удар по предната линия на руските войски, по техните укрепителни линии, които се намираха приблизително покрай Каховското водохранилище. Именно тази тактика доведе до изтласкването на руските войски към Херсон", обяснява военният експерт същността на това, което се случва в момента.

По повод на последните събития на фронта в Херсонска област администрацията на американския президент Джо Байдън, която смята, че при успешно контранастъпление в района на Херсон, ВСУ имат ресурс да освободят окупирания от руснаците Крим.

На 5 октомври частите на ВСУ продължиха да отбиват атаките на руснаците в района на населените места Вимка, Соледар, Одрадивка, Бахмутске, Бахмут, Красногоровка, Майорск и Новомихайловка. Това пък съобщиха тази сутрин от Генералния щаб на армията. Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников публикува интерактивна карта с напредъка на ВСУ в района на Харковска област и на Херсонското направление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

9

borisboris

08.10 2022 в 13:23

Ще ме скъсат рашистите от смех :-)))))

-5489

8

На една война винаги има маневри, само 300 спартанци са седяли без да мърдат 3 дни. Главното е че целия железор, пращан на нацистите от април до сега гори из полята над Херсон и из Запорожие. Свършват и нервите на зеленото наркоманче не издържаха, та за ядрени удари и Нато почна да бълнува.

2073

7

Johnny B Goode

06.10 2022 в 16:02

Нищо не разбирате вие.
Според информационна агенция Перник, там се подготвя котел. Като заври котела, ще излети Великата Армада от 4 000 самолета, ще бъде изстрелян Сармата (оня единия, дето го разкарват като панаирджийска мечка по парадите).
След това като почнат едни високоточкови, безаналогови и т.н., ше остане само пепел. Накрая ще минат 2 милиона от новомобилизираната пехота (по джапанки).
Абе втората армия в света е това, не е шега работа. Само на Горна Волта е по-страшна, ама те нямат ракети.

345

6

Джендо Джедев

06.10 2022 в 15:57

"Управляемо изтегляне". :D

-529

5

6екеr4о

06.10 2022 в 15:08

На снимката е некакъв сладур, който очевидно ми е наборче, в такива случаи наистина се чувствам безсилен... Слава на Украйна!

-240

4

редовно четящ

06.10 2022 в 11:01

Да, наистина ще хвърчат джапанки.

2099

3

Mateevk

06.10 2022 в 10:51

Как, няма ли да има стабилизация, както Путин заяви вчера? Този човек продължава да си живее в измисления свят и да си вярва на глупостите, а неговите придворни са свикнали само да пригласят и най-много да разкритикуват някои по-долу във веригата за допусната малка грешка, която трябва немедлено да се поправи и всичко ще тръгне по мед и масло. Всичко е грешка от самото начало, но път назад вече няма.

-1655

2

ob1

06.10 2022 в 10:36

Сега е "управляемо", а скоро ще е съвсем неуправляемо. Ще бягат колкото им позволят джапанките, които имат вместо боти.

12073

1

IvanofRumen

06.10 2022 в 10:16

Скоро за великата рашиската армия ще има управляемо оттегляне от цяла Украйна, за да си защитят мизерната кочина.