Великобритания обвини Русия за отравянето на шпионина Сергей Скрипал

OFFNews 12 март 2018 в 20:27 5640 3

Снимка gov.uk

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че е твърде вероятно Русия да е отговорна за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал.

Използваното срещу Скрипал и дъщеря му Юлия бойно нервнопаралитично вещество е от военен тип и се произвежда в Русия, каза Мей и определи срок до утре вечер на Москва да даде обяснение на Организацията за забрана на химически оръжия.

Мей съобщи, че руският посланик в Лондон е бил извикан за обяснение за присъствието във Великобритания на това бойно отровно вещество, известно като "Новичок".

Британският премиер обеща да обсъди с парламента възможни ответни мерки срещу Русия, "ако няма удовлетворителен отговор".

Има само две възможни обяснения за присъствието на бойното отровно вещество "Новичок" - че е бил използвано пряко от руската държава или че Русия губи контрол над запасите си от това вещество и е допуснала то да попадне в чужди ръце, каза Мей.

"Няма да допуснем такъв дързък опит да бъдат убити невинни цивилни на наша земя", заяви тя и добави, че ако се докаже вина на Москва в това нападение, правителството й ще го приеме като "незаконна употреба на сила от Русия".

Захарова: Цирково шоу в британския парламент

Тази вечер Русия отговори на изказването на премиера Мей.

"Това е цирково шоу в британския парламент. Изводът е очевиден: това е поредната информационно-политическа кампания, основана на провокация", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Скрипал и дъщеря му продължават да са в болница с опасност за живота, след като бяха открити в безсъзнание на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

13.03 2018 в 02:45

Да разбираме, че само англичаните могат да убиват невинни цивилни на чужда земя?
Терезо ма, я ме подсети кой пречука Березовски? А Литвиненко?
А, не знаеш? След толкова години? Ми тогава откъде знаеш кой е оправил тогова?
Колкото и да се напъвате - Путин все едно ще спечели изборите:)

12450

2

Alicante

13.03 2018 в 02:41

Не знам дали Русия ги трепе или самата Великобритания, но определено двойни агенти/предатели, които са си мислели, че в UK ще им е удобния последен пристан много грешат и измират като пилци. Според мен е по-вероятно МИ6 да са го свитнали тоя, за да цакат Путин преди изборите. Просто им е в кръвта на британците да правят мръсни номера и да вият по Русия :D

77927

1

El Commandante

12.03 2018 в 21:46

Според мен следващия пич дето издаде руската агентура в Англия, трябва Путин да му отвори бира.
Кво?
 
X

Да помогнем на украинските деца!