Русия се готви да изгони 30 американски дипломати

OFFNews 11 юли 2017 в 16:42 5768 6

Снимка БГНЕС

Русия се готви да изгони 30 американски дипломати като ответна мярка за изгонените в края на декември миналата година руски дипломати от САЩ заради руската намеса на изборите. 

Повод за решението е и конфискуваната собственост на руското посолство в САЩ, което все още не е върнато, съобщи "Известия", позовавайки се на източник в руското външно министерство. 

Въпросът явно остава висящ и след срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп. 

Затова според източника Москва се готви да обяви за персона нон грата около 30 американски дипломати и да въведе санкции срещу американската собственост в Русия 

Има предварителна договорка за среща на зам.-министъра на външните работи Сергей Рябков с първия заместник на държавния секретар на САЩ Томас Шенън в Санкт Петербург. Ако и тогава въпросът не бъде разрешен, предстоят ответни мерки, допълва източникът на "Известия". 

Зам.-председателят на комисията по международни работи в Съвета на Федерацията Андрей Климов обяви по-рано, че Русия е приемала изгонването на руските дипломати от администрацията на бившия американски президент Барак Обама като опит за влошаване на ситуацията в началото на мандата на Тръмп, но шест месеца по-късно въпросът все още не е решен. 

"Сега ние сме длъжни да отговорим. Това не е демонстрация на негативно отношение към администрацията на Тръмп, това е просто свидетелство, че Русия е уважавана държава, към която трябва да се отнасят с уважение. При това трябва да се спазват протоколът, етикетът и международните норми, друг начин за общуване с Русия не може да има", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!