Русия с ответни мерки срещу санкциите на САЩ и ЕС заради Навални

OFFNews 03 март 2021 в 14:27 1704 0

Снимка Архив

Кремъл омаловажи въздействието на санкциите на САЩ и ЕС заради отношението на Москва към опозиционера Алексей Навални, но заяви, че ще предприеме ответни мерки, предаде Ройтерс.

Вчера САЩ наложиха санкции, за да накажат Русия заради "опита на Москва да отрови опозиционера Алексей Навални", който сега излежава присъда в наказателна колония.

Кремъл отрича да е отговорен за влошаването на състоянието на Навални, който миналата година бе откаран за лечение в Германия. Руските власти също така са заявявали, че не са видели доказателства той да е бил отровен.

Вчера Вашингтон наложи санкции на седем високопоставени руски официални лица и 14 юридически лица. ЕС също санкционира четирима високопоставени руски представители.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва ще отвърне по начин, който най-добре обслужва интересите й.

"Естествено е невъзможно да не приложим принципа на реципрочност", каза Песков на репортери. "Намираме тези решения за абсурдни, неоправдани и което е най-важно, те нямат въздействие или смисъл. Можем само да изразим нашето съжаление и озадаченост", добави той. Песков каза, че санкциите на САЩ няма с нищо се отразят на високопоставените руски представители, защото на тях бездруго е забранено да пътуват извън Русия, да притежават имоти в чужбина или да държат сметки в чуждестранни банки, защото заемат важни и деликатни
длъжности.

"Това е повторение на ограниченията, които са наложени на тези хора според руския закон, нищо повече", каза Песков.

Той все пак предупреди, че независимо от това доколко имат ефект, тези санкции ще подействат унищожително на отношенията на Русия със САЩ и ЕС.

Снощи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че санкциите се равняват на намеса във вътрешните дела на Русия и че Москва ще отвърне с ответни мерки, "но не непременно симетрични".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови