Русия: Прехвърлянето на F-16 в Украйна намесва НАТО в конфликта

OFFNews 22 май 2023 в 06:43 2812 1

Ф-16

Снимка Архив

Володимир Зеленски увери Байдън, че самолетите няма да бъдат използвани за удари по руска територия

Прехвърлянето на изтребители F-16 за Украйна ще повдигне въпроси за участието на НАТО в конфликта, заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов в коментар, публикуван рано тази сутрин, съобщи Ройтерс.

В Украйна няма инфраструктура за експлоатация на F-16, няма и необходимия брой пилоти и персонал за поддръжка", заяви Антонов в коментарите, публикувани в Телеграм канала на посолството. "Какво ще стане, ако американските изтребители излетят от летища на НАТО, контролирани от чуждестранни "доброволци"?

В петък президентът на САЩ Джо Байдън одобри програми за обучение на украински пилоти на изтребители F-16, а украинският президент Володимир Зеленски увери Байдън, че самолетите няма да бъдат използвани за удари по руска територия.

Антонов подчерта, че всеки украински удар по Крим ще се счита за удар по Русия. "Важно е САЩ да са напълно наясно с руския отговор", добави посланикът.

Украйна увеличи броя на нанасяните удари си по контролирани от Русия цели, особено на Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови