Русия предлагала на Полша да си поделят Украйна

OFFNews 20 октомври 2014 в 19:42 39961 28

Снимка kremlin.ru

Владимир Путин и Доналд Туск.

Путин е предложил на бившия полски премиер Доналд Туск да окупира Лвов, а след това Полша и Русия да си поделят Украйна. Това съобщи бившият полски външен министър и настоящ председател на сейма Радослав Шикорски пред Politico Magazine.

Шикорски твърди, че от началото на политическата криза в Киев и протестите на Майдана Русия се е опитвала да въвлече Полша във военна интервенция в Украйна.

Путин искаше да се превърнем в участници в разделянето на Украйна. Това беше едно от първите неща, които руският президент каза на премиера Туск при посещението му в Москва. Путин казваше, че "Украйна е изкуствено създадена държава, а Лвов - полски град. И защо да не уредим нещата заедно", разказва Шикорски пред журналиста Бен Джуда - един от най-популярните англоезични автори по руската тематика.

Туск не отговорил на шокиращото предложение на Путин, тъй като полската делегация знаела, че разговорът се записва.

От моите срещи с Янукович знам също така, че украинският президент искаше да подпише договора за асоцииране с ЕС. Но през ноември 2013 г. нещо се случи. Путин му е казал нещо в Сочи. Мисля си, че му е казал: Не подписвай договора с ЕС, защото в противен случай ще превземем Крим, твърди Шикорски. 

През 2008 г. руският вестник "Коммерсант" също писа, че на закритата среща на съвета Русия - НАТО Путин е казал на Джордж Буш: "Джордж, ти нали знаеш, че Украйна не е държава. Какво е това Украйна? Едната част от нея е в Източна Европа, а другата ни се полага на нас (Русия - б.р.)".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!