Журналистът Бен Джуда: Да пишеш за Путин

Maя Младенова 29 юли 2014 в 11:25 12902 4

Бен Джуда
Бен Джуда

Журналистът Бен Джуда, който написа популярната статия в Newsweek за личните навици на Путин, разказа пред OFFNews какво е да изследваш живота на един от най-затворените към външния свят държавници в света.

Репортерът събира впечатленията си от лични срещи, интервюта и разговори в продължение на двегодишната си работа като кореспондент в Москва, както и през цяла една година, в която обикаля Русия. В това време успява да се срещне с бивш премиер, министри, съветници, преводачи и други хора от свитата на президента. Tака се ражда и книгата му Fragile Empire: How Russia Fell in and Out of Love with Vladimir Putin (Крехката империя: Как Русия се влюби в Путин и го разлюби").

От цялата събрана информация той сглобява въздействащия си текст за личните навици на съвременния диктатор, както го нарича. В него са цитирани и хора от изпълнителната власт, чиято самоличност трябва да остане скрита, тъй като разкриването на вътрешна информация се наказва изключително сурово.

"Докато се срещах с хората, които са били в обкръжението му - министри, политически пиари и съветници, преводачи и пр., ги питах какво е да работиш с него. Най-любопитно ми бе да узная какъв е механизмът на вземане на решенията, кой е включен в този процес", казва Джуда. 

Най-много го впечатлява онова, което президентът НЕ прави. Което НЕ се случва. "Денят на един нормален политик минава в срещи в кабинета, дискусии с колеги, в преговори, пазарене, влизане в съюзи, връзки с институциите. При него няма подобно нещо. Опитвах се да разбера кой взема решенията, кой е във вътрешният му кръг. Оказа се, че на практика в този кръг няма никого. Той не е близък с никого, живее и работи много изолирано", казва журналистът.

Той самият никога не е интервюирал Путин, задавал му е само въпрос по време на пресконференция. "Не можеш да заявиш интервю с него. Можеш да поискаш официална информация, но никой не го прави, защото няма смисъл." Единствената излизаща информация е онази, за която е преценено, че може стигне до публиката, обяснява репортерът.

По руските телевизии Путин често обича да говори какво обича да яде, какви упражнения прави. "Гледах всяко възможно видео от последните 15 години. Повечето от нещата, които разказвам, са събрани от публични източници", уточнява Джуда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови