Русия отново атакува украинските градове с иранските Шахеди

OFFNews 11 юли 2023 в 08:27 1135 1

Геран-2
Руснаците брандират иранските безпилотни ударни боеприпаси Шахед с надписи Геран-2.

Тази нощ в Киев и в Одеска област е имало експлозии, съобщават местните власти. Освен в тези региони въздушна тревога е обявена в Николаевска, Херсонска, Кировградска, Черкаска, Полтавска и Донецка области.

"Врагът атакува Киев по въздух за втори път този месец. По предварителна информация руснаците са използвали ударни дронове "Шахед", заяви началникът на военната администрация на град Киев Серхий Попко.

Той посочи, че безпилотните летателни апарати са били изстреляни от южна посока, вероятно от Краснодарския край на Руската федерация.

"Всички въздушни цели, движещи се по посока на Киев, бяха унищожени от силите и средствата на нашата противовъздушна отбрана. Още веднъж благодарим на противовъздушната отбрана за отличната им работа! Оперативните данни се актуализират и уточняват. Следете новите съобщения. Грижете се за себе си, стриктно спазвайте правилата за безопасност", обобщи той.

7 са вече жертвите на вчерашния руски удар срещу сграда, използвана за разпределяне на хуманитарна помощ в градчето Орехов, близо до фронтовата линия в Запорожка област.

Украинската армия от вчера твърди, че е превзела ключови височини около Бахмут и има огневи достъп до входовете и изходите от града в Донецка област, който от май е под руски контрол.

За миналата седмица в рамките на контраофанзивата украинските сили са си върнали контрола върху 14 квадратни километра на източния и южния фронт.

Срещата на върха във Вилнюс трябва да потвърди, че Украйна е де факто член на НАТО, заяви президентът ѝ Володимир Зеленски, който също ще участва лично във форума. Той поиска още оръжия за защита от руската агресия.

"Когато обявихме кандидатурата си, декларирахме, че Украйна де факто вече в НАТО", каза президентът Зеленски.

Той допълни:

"Оръжията ни са оръжията на алианса и ценностите, в които вярваме, са ценностите на НАТО".

Зеленски изрази увереност и за положителни новини от срещата по въпроса за доставките на оръжия.

От Москва вчера отново предупредиха, че присъединяване на Украйна към НАТО би имало отрицателни последици за сигурността в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки